Bönbrownie med chokladganach
Det är tid för särskilt kärleksfull behandling. Något som lättar upp, ger lite feelgood och helst utan alltför mycket arbete. Jag bjuder på bönbrownie med chokladganach inklusive gissningstävling. Ingen prickar den hemliga ingrediensen svarta bönor. Välkommen in i köket!
Bönor som ingrediens i söta saker, i kakor och godis. Det låter märkligt, men man kan fråga sig varför. Att det vajande vetefältet ska hamna i kakan är det ingen som tvekar inför, men bönor är främmande. Det måste vara en fråga om tradition.
Bönor hör till grytan, till salladen eller till vegoburgaren. Men jag tror att vi kommer få se den mer och i nya sammanhang. Smaken är neutral och det är en fantastisk konsistensgivare.
Skillnaden mellan en brownie och en kladdkaka är inte särskilt stor. I USA kallas den brownie och skärs ofta i fyrkanter, men ingredienserna i smeten och den kladdiga idén är densamma.
Jag tycker att choklad är det perfekta bönsällskapet och gör både smet och topping riktigt chokladiga. Bjuder dessutom på en länk-kavalkad med tidigare chokladinlägg som kan passa för vintriga dagar. Några är gjorda med ingredienser vi inte så ofta ser i söta saker andra innehåller vanliga sötsaker.
Bönbrownie med chokladganach
12 bitar
Chokladganasch
- 100 g mörk choklad
- 1 dl vispgrädde
Bönrownie
- 1 förpackning svarta bönor, 400 g
- 3 ägg
- ½ dl rapsolja
- ½ tsk äkta vaniljpulver
- ¾ dl kakaopulver
- 1 ½ dl socker
- ½ tsk snabbkaffepulver (kan uteslutas)
- en nypa salt
- 50 g hackad mörk choklad
Toppning
- 1 dl hasselnötter
- 1 tsk socker
Gör såhär
- Hacka chokladen till ganach och lägg i en skål. Hetta upp grädden, häll den över chokladen och rör till en jämn smet. Ställ åt sidan att svalna.
- Sätt ugnen på 175 grader. Skölj bönorna och låt dem rinna av innan de mixas till en jämn smet.
- Lägg bönröran i en skål och rör i ett ägg i taget plus oljan.
- Blanda all de torra ingredienserna utom chokladen. Rör ner i bönröran och lägg till sist i den hackade chokladen.
- Lägg ett bakplåtspapper i en medelstor form med höga kanter. Tryck till pappret noga så att det följer formen. Häll i smeten och ställ in i ugnen 30 – 35 minuter. Kakan ska vara kladdig men inte rinnig. Prova med en sticka.
- Hacka hasselnötterna och rosta dem i torr panna. Häll på sockret som ska smälta. Rysta pannan ett par gånger och häll upp nötterna som ska svalna.
- När kakan svalnat kan den lyftas ur formen med papprets hjälp. Bred ganachen ovanpå och strö över nötterna.
Choklad är en vintersmak och här kommer några varianter på fler goda grejer att muntra upp sig med:
Låt er väl smaka snart kommer ljuset tillbaka. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer