Porterbiffar – Prova genast!
Ibland är jag särskilt älskad. Och inte sällan har det med mat att göra. Säger jag porterbiffar så ser jag att det gnistrar i ögonen på dem. Barnen tindrar och P kysser mig i nacken. Välkommen in i köket!
Minns ni Hiram? Svenska Dagbladets matskribent för länge länge sedan. Värd en tanke och en applåd för recept som hållit. Kul skribent dessutom. Och illustratör. Foto var inget för Hiram. Hon tecknade till matsidorna.
Vissa av rätterna hänger med över tid. Hennes sylt på svarta vinbär är oslaget den bästa, och så är det portersteken. Också den med svarta vinbär i smakregistret. Mörk porter ger såsen en djup färg. Där finns en mustig sötma med timjan och enbär i bakgrunden. Alltså, den där såsen, den är verkligen något särskilt.
Egentligen är det ett stekrecept, men jag gillar att göra en variant med färsbiffar. Inställsamt jag vet, men ack så gott. Låt inte mängden ingredienser avskräcka. Ingenting är krångligt.
Jag gör mina på vilt- eller nötfärs. Och såhär går det till
Porterbiffar
4 – 5 personer
- 600 g vilt- eller nötfärs
- 2 skivor vitt bröd
- 1 gul lök
- 1 dl crème fraiche
- 1 ägg + 1 äggula
- 1 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
- 2 krm timjan
- ½ tsk salt
- 2 krm mald svartpeppar
Portersås
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 liten flaska porter, 33 cl
- 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
- ½ dl soja
- 1 dl vatten
- 1 1/2 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
- 4 enbär
- 3 dl grädde
- svartpeppar
- (eventuellt 1 – 2 tsk maizena)
Gör såhär
- Mixa brödet till smulor i en matberedare. Hacka löken ytterst fint. Löken kan användas rå i biffarna eller stekas varsamt innan den blandas i smeten.
- Blanda alla ingredienserna väl utan att överarbeta. Forma biffar och stek i panna till fin yta. Små biffar blir snart genomstekta i stekpannan. Formar du större biffar blir de saftigast av att sättas in i ugnen sedan de fått stekyta i pannan. Testa biffarna efter 10 minuter i 125 graders ugnsvärme.
- Hacka lök och vitlök till såsen. Bryn varsamt i en kastrull. Häll på porter, saft, soja, vatten, fond och krossade enbär. Sjud 10 minuter innan grädden hälls i kastrullen.
- Koka ihop till en kraftfull, mustig smak. Mixa för en slät sås och red eventuellt med lite maizena utrört i kallt vatten. Koka i så fall upp och låt småputtra i ett par minuter för att såsen ska tjockna.
- Smaka av med svartpeppar. Häll såsen över viltfärsbiffarna och servera exempelvis med ugnsrostade rotsaker, bryssel- eller savoykål och potatismos.
Kokt potatis är gott nog, men vill du verkligen göra dig till så tipsar jag om ett riktigt fint potatismos i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer