Ägg- och potatissallad eller Potatis- och äggsallad

31 mars, 2023
skogtillbord-potatissallad-ägg-mars23

Ägg- och potatissallad eller tvärtom. Hursomhelst är det en krämig historia full av smak från kapris, senap och pepparrot. Välkommen in i köket!

Potatissallad! Den perfekta sidekicken till så mycket. Kan varieras i det oändliga för att passa preferenserna för dagen. Potatisen kan verkligen föra sig i alla typer av sällskap och den står orädd upp mot råbusar som pepparrot och senap. Tillsammans blir de ett finstämt litet gäng.

I min påskbordplan fanns en äggsallad och en potatissallad, men varför inte slå ihop dem?! Det blir en matigare variant som passar mycket på påskbordet eller närsomhelst för den delen. Till stekt korv är den perfekt eller till rökt lax, mmm.

Ett tips är att smaka av och våga ta i. Potatis och ägg mildrar de uppstudsiga smakerna av pepparrot och senap. Blanda majonnäs med crème fraiche och addera sedan de smakrika ingredienserna med mod. Låt det nästan bli för mycket. Där har du ett bra resultat. Receptet är med andra ord för den försiktiga och något att utgå från.

Ägg- och potatissallad

4 personer

800 g fast potatis

5 ägg

1 ½ dl majonnäs

1 dl crème fraiche

1 liten burk kapris

2 – 3 msk (eller mer) skånsk senap

2 msk (eller mer) färsk, riven pepparrot

1 knippa dill

1 knippa gräslök

1 liten påse babyspenat

  1. Skala och koka potatisen. Hårdkoka äggen.
  2. Blanda majonnäs med crème fraiche och väl avrunnen kapris. Rör ner senap och riven pepparrot.
  3. Hacka dill och gräslök.
  4. Dela potatisen i klyftor. Skala äggen och hacka dem grovt eller använd en äggskivare och dela varje ägg två gånger, en på längden och en på bredden.
  5. Vänd ihop potatis och ägg med den krämiga såsen, dill, gräslök och spenatbladen.

Vill du botanisera i potatissallader så har jag några förslag. En örtgrön hittar du vid den här länken och en med senapssting finns i inlägget här. Vill du ha en klassisk variant så klicka på länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Pannacotta med Västerbottensost
Italienska köttbullar i snöstorm