Pannacotta med Västerbottensost

3 april, 2023
Kategori:
skogtillbord-pannacotta-västerbottensost-april23

 Pannacotta med Västerbottensost – Påskbordets pärla! Len med fin ostsmak i sällskap av marinerade räkor och rom. Välkommen in i köket!

En grund av kokad grädde som kan smaksättas på många sätt. Där har du beskrivningen av pannacotta. Ofta handlar det om dessert, men varför inte använda krämen till en salt rätt?! En med ost!

Resultatet kommer att bli en len, mild ostkräm att äta med sked i liten portion. Och på toppen tillkommer smaker från räkor, dill, citron och rom. Helt perfekt som en del i påskbordets utbud.

Bra också med en rätt som med fördel kan göras nästan klar redan dagen innan den ska stå på bordet.

Pannacotta med Västerbottensost, räkor och rom

4 personer

1 gelatinblad

100 g Västerbottens- eller Prästost

2 dl crème fraiche

Citronmarinerade räkor

450 g färska räkor med skal (cirka 250 g utan skal)

1 schalottenlök

½ gurka

½ knippa dill

½ citron, saften

2 krm salt

1 krm socker

Topping

80 – 100 g forell-, sik- eller annan sorts rom

dill eller smörgåskrasse

eventuellt crème fraiche, en klick per person

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Riv osten fint. Hetta upp crème fraiche i en liten kastrull. Ta från värmen och rör ner osten till en helt slät kräm.
  2. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i den varma ostkrämen. Häll upp i portionsglas och ställ i kyl, minst 3 timmar. Den som vill kan göra det här momentet dagen före.
  3. Skala räkorna. Skala och tärna schalottenlöken mycket fint. Dela gurkan på längden, skrapa eventuellt ur kärnorna med en sked innan den tärnas mycket fint. Finhacka dillen.
  4. Blanda citron, salt och socker i en skål. Vänd ner gurka, lökhack, dill och räkor.
  5. Vid servering toppas pannacottan med räkblandningen. Avsluta med rom och dill eller smörgåskrasse. Klicka eventuellt på lite crème fraiche.

Säger du ja till pannacotta, men känner för något sött så kanske jag får föreslå en vispad citronpannacotta och halloncoulis som finns i inlägget här. Du kommer inte ångra dig. Allt gott! Hälsar Kat : )

Påskäggen - festbordets måste
Ägg- och potatissallad eller Potatis- och äggsallad