Påskäggen – festbordets måste

4 april, 2023
Kategori:
skogtillbord-ägg-påsk-april23

Påskäggen – storhelgens huvudaktör. I halvor och helor och röra. Mycket smak och glada färger är ett löfte. Välkommen in i köket!

Ägg och påsk, så självklara ihop. I grunden handlar det om vårljuset. Hönor utan extrabelysning lägger inga ägg och så såg det ut för inte allt för länge sedan. Det var helt enkelt äggfritt tills ljuset återvände.

Såklart fick de paradplats på påskborden som ljus- och vårbärare. Och vad kan man säga annat än att ägg är en råvara att hylla. De tar sig an huvudrollen i pannkakorna, omeletten, sockerkakor, pasta, sufflé, maräng, äggtoddy, majonnäs, bearnaise och sådär fortsätter det utan hejd. Vardag eller fest, de klarar skivan.

Och till påsken blir det flera varianter på bordet. Först frukost med äggröra som vi äter med nyrostat surdegsbröd. Oslagbart gott. Jag vill ha den krämig utan att den känns minsta rå. Vill kika på mitt recept så finns det i inlägget här.

Ägghalvor kommer vi inte missa och vill du veta allt om hur de kokas bäst ska du kolla vid länken här.

Under ett antal år var det ett absolut måste att rödbetsfärga olika rätter. Inte en tidning utan rödbetsgravad lax eller rödbetspicklade ägg. Jag är en av de skyldiga och mitt recept på vackert rödbetsröda ägg finns vid länken här.

Nu laddar vi upp för påsk! Allt gott! Hälsar Kat : )

Sill, lax och lamm till påsk
Pannacotta med Västerbottensost