Ägghalvor till påsk

12 april, 2022
Kategori:
skogtillbord-ägghalvor-påsk-april22

Ägghalvor till påskbordet – en klassiker. Kan varieras i det oändliga och här kommer dem med kräm på västerbottensost, baconströssel och picklade rädisor. Välkommen in i köket!

Ägghalvor – så lättsamt och okomplicerat, och ändå. Det blir bättre med omsorg. Vi vill undvika äggen med smulig grönkantad gula. Dem som glömdes i kastrullen och kokade en hel evighet. Jag har verkligen testat och allra bäst blir äggen som kokar prick 8 minuter.

Lägg dina ägg i en kastrull täck dem precis med vatten och ställ på plattan. Exakt när de börjar koka sätter du en timer på 8 min och låter dem sjuda, inte stormkoka tills signalen ljuder. Skölj i kallt vatten och låt dem gärna vila sig svala i kallvattnet en stund. Där har du dina perfekta påskbordsägg.

Ostkrämen har jag skrivit om förut. Den är mild, tjock och blank med en ton av lagrad ost som inte tar över. Kan spritsas eller skedas över ägghalvorna. Satsen är större än vad som behövs till äggreceptet, men den passar mycket på påskbordet. Varför inte i en potatissallad med finskuren gräslök och mycket tärnad ättiksgurka.

Jag matchar den milda krämen på en av ägghalvsvarianterna med sältan i bacon ihop med ett sting från smörgåskrasse och den andra med en sötsyrlig touch av picklade rädisor och plockade dillvippor.

Dags att laga mat.

Ägghalvor till påsk

4 personer

5 – 6 ägg, beroende på hur många rätter som serveras

Ostkräm

 • 100 g Västerbottensost
 • 1 dl vispgrädde
 • 2 äggulor, spara vitorna till maräng eller annat
 • 2 ½ dl rapsolja, rumstempererad
 • salt

Picklade rädisor

 • ½ knippa rädisor
 • 1 tsk ättika (12%)
 • 2 tsk socker
 • 3 tsk vatten

Baconströssel

 • 4 skivor bacon

Tillbehör

 • smörgåskrasse
 • färsk dill
 1. Koka äggen exakt 8 min.
 2. Riv osten fint. Koka upp grädden och rör i osten som precis ska smälta. Ställ att svalna till rumstemperatur.
 3. Häll över ostblandningen i behållaren till en stavmixer. Lägg i äggulorna. Sätt stavmixern i behållarens botten. Häll försiktigt i rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar. Blandningen kommer tjockna ju mer olja som kommer i. Resultatet ska vara en tjock, blank ostkräm. Smaka eventuellt av med salt.
 4. Skiva rädisorna mycket tunt, helst på en mandolin. Blanda ättika, socker och vatten i en skål. Vänd runt rädisorna som inte behöver bada i lagen.
 5. Stek baconskivorna knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka dem sedan mycket fint.
 6. Skala och dela äggen i halvor. Spritsa eller skeda någon matsked av krämen på varje halva. Strö bacon över hälften av dem och lägg några skivor av de väl avrunna rädisorna på resten. Klipp smörgåskrasse på baconhalvorna och plocka fina dillvippor över rädisvarianten.

Puh, ett långt recept, men inte svårt eller tidskrävande. Absolut värt omsorgen! Vill du ha tips på en lite annorlunda, delikat servering av påsklammet kan du kika vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Påskbordets laxar
Påskbordets desserter