Påskbordets laxar

13 april, 2022
Kategori:
skogtillbord-laxar-påskbordet-april22

Påskbordet laxar – Min trotjänare den stekta inlagda. Prova den! Dessutom ett fat med tunna skivor lax flankerade av en citronmajonnäs. Välkommen in i köket!

Vi älskar lax. Ett laxfolk rent av. Den har blivit fisken för alla och alltid. Vardag eller fest. Lax ska det vara. Och självklart har den en plats på påskbordet.

Mitt första laxförslag är den stekta inlagda. En rätt som följer med på alla storhelger året runt. Inspirationen kommer från stekt inlagd strömming, men strömming kan ha kvardröjande ben och därför uppfann jag den här för mina benkänsliga ungars skull. Sen har den blivit hela familjens. Verkligen så god och uppskattad. Ni måste prova!

Recept på stekt inlagd lax hittar du vid länken här.

Påskens andra lax är snabbfixad. I alla fall om du använder köper dig en färdig bit kallrökt eller gravad lax. Tunna, tunna skivor på en bädd av ännu tunnare skivad fänkål. Citronmajonnäs till och alla är nöjda.

Majonnäs till påskbordets laxar

Majonnäs gör du snabbt och enkelt själv. Alla ingredienserna ska ha samma temperatur. Knäck ett ägg i behållaren till en stavmixer. Klicka i 1 msk dijonsenap och häll på ½ tsk salt. Häll på 2 ½ dl rapsolja. Sätt mixerstaven i behållarens botten. Kör igång och dra staven sakta uppåt. Färdigt på ett ögonblick. Smaksätt eventuellt med lite vinäger eller citronsaft. Satsen är stor och allt kommer inte att gå åt, men den håller sig fint i kylen några dagar. Och det passar ju alldeles utmärkt under påskdagarna.

Dags att laga mat.

Laxskivor med citronmajonnäs på fänkålsbädd

4 – 6 personer (beroende på hur många rätter som finns på påskbordet)

  • 500 g kallrökt eller gravad lax i hel bit

Fänkålsbädd

  • 1 fänkål
  • ½ citron, saften
  • 1 msk rapsolja
  • salt

På toppen

  • ½ gurka
  • fänkålsdill
  • ärtskott
  • smörgåskrasse

Citronmajonnäs

  • 1 dl majonnäs, se separat recept
  • ½ citron, saften
  • eventuellt ½ tsk fänkålsfrö
  1. Skiva laxen så fint du bara kan, riktigt lövtunt.
  2. Ta tillvara fänkålens dill-liknande blast. Skiva fänkålen mycket tunt. Gärna på mandolin. Blanda fänkål med citronsaft och olja. Lägg upp på ett serveringsfat. Salta lätt.
  3. Halvera gurkan på längden. Skrapa ur kärnorna med en sked och tärna sedan gurkan mycket fint. Dela ärtskotten i mindre bitar. Skär nedre delen av stjälkarna smått.
  4. Lägg den skivade laxen över fänkålsbädden. Fördela gurktärningar, fänkålsdill, ärtskott och smörgåskrasse över laxen.
  5. Smaka av majonnäsen med citronsaft och klicka eller spritsa på den. Rosta hastigt fänkålsfröet i torr stekpanna och strö över ytan.

Vill du ha inspiration till fler påskrätter kanske du vill kika på min version av påsklammet som finns här. En påskdessert kanske? Tre varianter bjuder jag på i inlägget här. Och så har vi ägghalvorna. Årets upplaga som serveras med fluffig västerbottenskräm hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Påskbordets sillar
Ägghalvor till påsk