Äggsallad – påskäggens andra chans

16 april, 2017
äggsallad-april17

Jag vet, det är svårt. Jag stod också där på påskaftonens morgon och klurade på antal. Hur många kokta ägg äter man egentligen ? Och nix jag prickade inte in rätt antal i år heller. Det blev lite för många. Men inte gör det något. Tvärtom, nu har vi en bra grund till lunch ett par dagar och först ut är en äggsallad på dansk rågbröd. Välkommen in i köket!

Och vet ni det är ingen brådska. Kokta ägg håller i 5-7 dagar i kylen. Gott om tid alltså att i lugn och ro förädla och äta upp påskbordets eftersläntrare.

Och har du färska okokta ägg kvar så har du ännu längre tid på dig. Märkningen på kartongen utgår från 28 dagar, men det är i rumstemperatur. Så som de förvaras i butiken.

I kylen håller äggen betydligt längre. Gör såhär för att förlänga hållbarheten: Förvara i kyl och se till att äggen står med den spetsiga sidan ner. Då har du dubbelt så lång tid på dig. På det här sättet ökar hållbarheten till minst två månader enligt branschorganisationen Svenska ägg.

Och låt äggen stanna i kartongen. Det är absolut den bästa förvaringsplatsen.

aggsallad-april17
En hel hög med kokta ägg blev kvar efter påskafton. Men det gör inget, tvärtom. Kokta ägg är ett lättsamt livsmedel att förädla. Här har de utgjort grunden till en äggsallad. 

Nu till äggsalladen som kommer med ett slarvrecept. Inga exakta mått. Du gör som du vill och smakar av under tiden. Enda måttet är att ett ägg per person blir lagom för en lättlunch och två för en stadigare måltid.

Äggsallad

  • Hårdkokta ägg
  • Rädisor
  • Dill
  • Gräslök
  • Ev smörgåskrasse
  • Färsk pepparrot
  • Sallat av en fast sort, t.ex. romansallat eller little gem
  • Majonnäs
  • Tjock yoghurt, gräddfil eller crème fraiche
  • Salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • Rågbröd eller knäcke, lite svårätet, men gott

Gör såhär

  1. Skala äggen och dela i skivor med en äggskärare, eller skär i klyftor.
  2. Tvätta och skiva rädisorna. Finskär dill och gräslök. Klipp en liten tuva smörgåskrasse.
  3. Riv pepparrot och skär sallaten i strimlor. Om du vill göra egen majonnäs så har du ett superenkelt recept vid länken nedan. Men visst funkar färdigköpt också.
  4. Kvar har vi någon form av syrad, krämig mejeriprodukt, salt och peppar.
  5. Lägg alla ingredienserna i en skål . Salta, peppra och smaka av. Kanske vill du ha lite mer krasse, eller dill eller…du är dagens chef och bestämmer. Servera tillsammans med gott bröd, gärna råg och gärna danskt.

Det kanske finns en del annat över från påskaftons festligheter. Vill du ha tips som ger dem nya möjligheter att bli kanonmat så kan du kika på inläggen här:

Först en snabb väg till egen majonnäs. Enkla ingredienser , en stavmixer och 15 sekunder är allt som krävs. Titta på inlägget här. 

Vad sägs om en varm macka med ost, lax och spenat. Jag gjorde den i våffeljärnet och receptet har du här.

Eller varför inte göra en riktig smårgåstårtebakelse! Recept på en verklig uppgradering av påskens rester hittar du här.

Har du frågor eller idéer om bästa sättet att äta upp påskbordets rester så är du välkommen att skriva en kommentar. Hälsar Kat : )

Varmrökt lax i lyxwrap
Sill i dill – blixtsnabbt recept