Asiatisk räksallad..ish
Asiatisk räksallad…ish. Jag tänker mig en frisk, krispig rätt med mycket smak. Chilihetta, limesyra, umami och sälta från räkor och soja plus en sötsyrlig mangoton. Välkommen in i köket!
En kuggfråga: Vad har Afganistan, Kina, Maldiverna, Libanon, Uzbekistan, Thailand, Syrien, Japan, Vietnam och Indien gemensamt? Jo, de ligger alla i Asien, jordens största och mest folkrika världsdel. Vilken rikedom i variation, inte minst i matväg. Asiatisk mat är verkligen mer än en sak.
Ändå har vi en sorts nordisk samordnad tanke om vad en måltid med asiatisk rubrik ska innehålla. Framför oss ser vi något som lutar åt thailändskt, vietnamesiskt och koreanskt.
Smakerna ska vara tydliga, friska, heta, umamirika, syrliga, salta med en viss sötma. Chili, vitlök, soja, sesamolja, citrus, något fruktigt och till sist en generöst drös med färsk koriander. En liten bit av något sorts Asien och hur som helst alldeles fantastiskt gott.
Den som letar efter en autentisk grund med rimlig utgångspunkt i svenska råvaror och preferenser har många duktiga matlagare att kika på. Idag puffar jag för Jennie Walldén som skrivit flera böcker på temat och ofta lagar rätter med koreansk, eller annan asiatisk touch i tv.
Och nu till min kanongoda asiatiska hitte-på-sallad. Se ingredienslistan som en idéskiss. Det går bra att dra ifrån och att lägga till. Tanken är fräscht och krispigt.
Asiatisk räksallad
4 personer
- 400 g färska räkor
- 2 små sallatshuvuden, little gem
- 1 stor morot
- 4 salladslökar
- ½ gurka
- 2 avokado
- 1 kruka koriander
- 2 dl fryst mango i tärningar
- 2 dl frysta gröna sojabönor
- 1 liten påse babyspenat (cirka 70 g)
- färska mungböngroddar
- eventuellt smörgåskrasse
Dressing
- 1 citron eller 2 limefrukter
- 1 vitlöksklyfta
- färsk ingefära, liten bit
- ½ dl japansk soja
- 1 tsk socker eller honung
- ½ tsk sesamolja
- ½ tsk chiliflakes
Gör såhär
- Skala räkorna. Skär sallaten i klyftor. Skala och strimla moroten fint gärna med ett juliennejärn.
- Skiva salladslök och gurka tunt. Halvera avokadon, ta bort kärnan, skär skivor när den ligger i skalet och gröp ur med sked. Grovhacka koriandern.
- Skär mangon i mindre bitar, nästan grovhackad. Lägg upp på ett stort fat. Låt alla ingredienserna synas, för att det är vackert och för att det är fint att se vad man äter.
- Till dressingen pressar du saften ur citrusen. Riv vitlök och en liten bit ingefära, ungefär en tsk. Blanda alla ingredienserna och sedan kan dressingen serveras bredvid eller blandas med salladen som i så fall ska ätas direkt.
Eftersom vi befinner oss i allra bästa räksäsongen. Det är nu vi ska frossa! Jag passar på att puffa för ett par inlägg med räkor i fokus. Vad sägs om en fantastiskt god räkmacka, eller den gamla 80-talsgodingen ”räkor indienne”. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer