Boeuf Bourguignon med köttfärs
- Kött
- vilt och tamt
Smaker som gifter sig. Lite uttjatat. Lite klyschigt, men så sant, så sant. Ta boeuf bourguignon: det köttiga tillsammans med vinet, löken, svamp och den långsamt frästa mirepoixen. Det enda som saknas ibland är tid att göra den så jag testade en snabbvariant på färs. Välkommen in i köket!
Det finns ett antal rätter som satt ingredienser och smaker klockrent. De håller genom åren och kan rekommenderas som grejer att kunna. En sorts allmänbildning i matkonsterna. Problemet är bara att en av de viktigaste ingredienserna ofta är: tid. Och ibland funkar det helt enkelt inte.
Inte för att jag tänker tänka om och bli en quickfixare, men jag ville ändå testa. En klassisk Boeuf bourguignon brukar göras på högrev, nöt är originalet. Det ska vara grytbitar och då räknar vi med tre eller fyra timmars småputtrande i gryta. Mitt snabbtest gjordes på viltfärs, men nöt eller blandfärs blir säkert lika bra.
Såklart blir det inte riktigt samma sak, men mycket gott i alla fall. Vill du testa receptet på Boeuf bourguignon långkoket så finns recept vid länken här. Och vi som har lite brådis går direkt till receptet här:
Bourguignon med köttfärs
4 personer
- 500 – 600 g köttfärs, vilt eller nöt
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 morot
- 2 – 3 stjälkar selleri
- 1 msk tomatpuré
- 3 dl rött vin
- 1 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
- 2 krm timjan
- 1 lagerblad
- salt
- peppar
Garnityr
- 8 små steklökar
- 2 morötter
- 100 gram champinjoner
- 75 gram bacon i tärningar
Gör såhär
- Stek färsen till fin färg och ställ åt sidan. Skär lök, morot och selleri i små tärningar. Stek varsamt minst 10 minuter utan att bryna.
- Rör i tomatpurén och låt stå ytterligare några minuter innan vin, fond och kryddor läggs i. Lägg i färsen och låt småputtra en 20 minuter innan du smakar av med salt och peppar.
- Skala löken. Skär morötterna i stavar och champinjonerna i skivor. Stek alltihop i annan panna på låg värme till fin färg. Lägg som garnityr på färsen och höj värmen i pannan för att steka bacontärningarna knapriga. Strö över färsen och servera rätten med potatismos.
Till grytan passar en riktigt restaurangfin potatispuré. Allt om hur du får till en sådan kan du läsa i ett tidigare inlägg här. Stannar du upp inför begreppet mirepoix så har du en utförlig beskrivning av det som brukar kallas kökets heliga treenighet vid länken här. Allt gott hälsar Kat : )
0 kommentarer