Den oemotståndliga smaken av kött

20 april, 2022
Kategori:
skogtillbord-köttsmak-april22

Smaken av kött – Ni vet den där saftiga biten med en perfekt brynt yta. Grillat eller stekt, i rimliga mängder och med väl valt sällskap. Välkommen in i köket!

Jag är en allätare. Och kött har definitivt en plats bland favoriterna. Men det poppar genast upp en känsla som säger att jag borde försvara mig. Eller förklara. I samma andetag som jag bekänt mig till köttätarna infogar jag något om: ekologiskt, små mängder, naturbetat, vilt, högst en gång i veckan, ansvar….

Allt är alldeles sant, men också ett försvarstal. Idag struntar jag i det där och hyllar den väl tillagade köttbiten. För att det är så förbaskat gott helt enkelt. Essensen av grundsmaken umami!

Smaken av kött – 3 ovärderliga knep

  1. För det första: Bryn eller grilla köttytan till perfektion. Riktigt fin yta är den bästa kryddan. I övrigt behövs bara salt och peppar.
  2. För det andra: Var noga med innertemperaturen. 57 – 58 grader är medium. Köttet är saftigt och rosa. Checka med spetsen av en termometer mitt i bitens tjockaste del. Och allra bäst är det såklart att tillaga jämntjocka bitar.
  3. För det tredje: Låt alltid köttet vila innan det skärs upp. 10 minuter är ett bra mått för mindre bitar. Större kan gärna ligga längre.

Och så blir det recept. Först ett tips om en smörstekt macka med stekt eller grillad biff. Nötkött eller vilt funkar fint.  Till den en majonnäs med smak av karljohansvamp, picklade ramslöksknoppar och ett knaprigt baconströssel. Alltså magiskt gott!

Mitt andra förslag är en sallad med tunna skivor lammytterfilé, rostade rödbetor och brynt lök. Dessutom ett brynt ört- och vitlökssmör med frasiga brödsmulor och en getostkräm. Oemotståndligt!

Något att satsa på till helgen kanske? Allt gott! Hälsar Kat : )

Grillfestens godaste bröd
Påskbordets sillar