Dilldressing till potatissallad
Dilldressing till potatissallad – på midsommarbordet, eller ännu bättre dagen efter. Välkommen in i köket!
Alla har dem. Rätter och tillbehör som återkommer om och omigen. Här har ni en av våra trogna följeslagare, dilldressingen. Att blanda med solvarma tomater eller tunt skivad gurka eller som här med nykokt ljummen färskpotatis.
Mycket smak av sommar och så löjligt enkel att det nästan inte är ett recept. Den innehåller ganska mycket fransk senap, men konstigt nog så är den inte så framträdande när allt är ihopblandat. Det är dillen som spelar huvudrollen här och det gör den med den äran.
Det här är en dressing som ska vispas så att den blir tjock som en emulsionssås och det är senapen som binder och gör den krämig.
Det är inte ofta jag använder färdiga kryddblandningar, men här passar italiensk salladskrydda perfekt.
Dilldressing till potatissallad
4 personer
1 – 1,2 kg färskpotatis
Dilldressing
1 ½ msk dijonsenap
1 tsk italiensk salladskrydda (eller lite mer)
2 msk rödvinsvinäger
1 dl olivolja
en rejält stor knippa dill, eller två mindre
- Borsta potatisen och koka i saltat vatten. Låt ånga av.
- Klicka senapen i en skål tillsammans med salladskrydda och vinäger. Vispa ner olivoljan lite i taget tills såsen blir krämig. Det går fint att göra den med stavmixer och då kör jag i alltihop på en gång.
- Skär dillen fint och ta med stjälkarna som har massor med smak och ger lite struktur. Blanda ihop med din tjocka dressing.
- Vänd runt de ljumna potatisarna med dressingen och servera till grillat, till korv, till stekt strömming eller något annat. Potatissalladen kan förstärkas på många sätt och bli en hel rätt i sig. Ta exempelvis en rejäl bit smulad fetaost, ett gäng skurna tomater och ett par nävar nyplockade kokta brytbönor. Se där en hel middag i ett fat.
Vill du kika på en klassiskt krämig majonnäsbaserad potatissallad så finns det en vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer