Ett, tu, tre – vårmeny i tre steg
Sköna Maj välkommen! Och det måste firas. Vi lagar till en manifestation i tre steg. En vårmeny. Varje rätt har ett eller flera vildfångade eller skogssamlade inslag, men de går att byta mot tama varianter. Det vi vill åt är vårkänslan. Vad det blir? Välkommen att följa med in så får du se!
Tre rätter kan kännas helt övermäktigt mycket och alldeles för besvärligt. Jamen strunta i det då, välj en eller kanske två.
Blanda och ge med dina egna favoriter. Men den som vill kan köra hela kitet. Det är många bollar att hålla i luften och därför kommer här några underlättande tips från coachen.
När jag lagar flera rätter till många gör jag alltid ett körschema. Det låter som överkurs, men behöver inte vara så avancerat och jag lovar att det underlättar.
En kanonidé är att göra klart det som kan vänta i god tid. Efterrätten kan till exempel förberedas timmar innan den serveras. Alla delarna, chokladsmul, råkräm och marinerade bär kan göras färdiga var för sig och allt man behöver göra vid middagen är att lägga upp precis innan servering.
Läs recepten noga. Och nu menar jag inte för att kunna följa dem exakt utan snarare för att ha lite koll och kanske byta ut vissa moment och ingredienser mot egna idéer.
”Mise en place” är franska och betyder ungefär ”allt på plats”. Definitivt ett av de allra bästa matlagningstipsen. Allt blir enklare. Plocka fram och lägg på plats. Och det gäller allt, ingredienser och verktyg. Tänk att slippa upptäcka att vaniljstången som borde ligga här någonstans är…var då? Eller att man bara ska hämta ditt eller datt samtidigt som det börjar ryka betänkligt från spisen. Det blir lite lättsammare och roligare helt enkelt.
Då kör vi och idag gör jag varje rätt för sig så att man kan välja bort om det blir för mycket. Lets go!
Grön sparris med brynt ramslökssmör, vildsvinsbacon och rostade nötter
(4 pers)
- 1 dl hasselnötter
- 150 g tärnat bacon, gärna från vildsvin
- 250 g sparris
- 50 g smör
- 10 finstrimlade blad ramslök eller 1 knippa finskuren gräslök
Gör såhär
- Hacka nötterna grovt. Rosta i torr panna tills de får lite färg.
- Stek baconet knaprigt.
- Förväll sparrisen en minut i lättsaltat vatten. Häll av och låt dem landa på en bit hushållspapper innan du hettar upp smöret i en panna. Lägg i sparrisen och den finskurna löken ett ögonblick innan du lägger upp. Börja med sparrisen tillsammans med det brynta ramslökssmöret. Till sist bacon och nötter.
Snabbrimmad, halstrad lax med creme fraiche-stuvade primörer och löjrom
(4 pers)
- 600-800 g filé av lax- eller öring
- salt
Creme fraichstuvade primörer
- 12 små potatisar
- 4 morötter
- 150 g sockerärtor
- 100 g spenat eller kirskål
- 2 dl creme fraiche
- 1 msk koncentrerad kycklingfond
- 2 msk pressad citron
- 1 dl finskuren dill och gräslök
Tillbehör
- 75 g löjrom
Gör såhär
- Ta bort skinnet från laxen och kontrollera noga att den är benfri. Salta rejält runtom och lägg den åt sidan en stund.
- Koka potatisen. Skala morötterna och skiva dem tunt på längden. Skölj spenat eller kirskål noga.
- Torka laxbitarna torra. Stek till fin färg i smör. Skala potatisen och halvera. Stek i smör tillsammans med skivad morot och sockerärtor. De ska bli nätt och jämnt mjuka innan spenat eller kirskål åker i pannan. Klicka i creme fraiche, fond och citron. Ta av pannan och rör i hälften av dillen och gräslöken.
- Lägg upp med grönsakerna i botten, laxen på och en klick löjrom on top. Strö resten av det finskurna gröna över.
Limemarinerade skogsbär med råkräm och chokladsmul (4 pers)
- 250 g färska eller frysta skogsbär, t.ex hallon, blåbär och björnbär
- 1 lime saft + skal
- 2 msk florsocker
Råkräm
- 3 äggulor
- ½ dl socker
- 1 vaniljstång
- 2 dl grädde
Chokladsmul
- 75 g vit choklad
- 2 dl havregryn
- 30 g smör
- ½ dl socker
Gör såhär
- Lägg bären i en skål Tvätta limen noga och riv skalet av den. Spara skalet, halvera limen och pressa saften över bären. Pudra över florsocker, rör om och ställ åt sidan.
- Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulor, socker och vanilj länge till en vit fluffig kräm. Vispa grädden och vänd ner den i äggkrämen.
- Grovhacka chokladen. Lägg havregryn, smör och socker i en stekpanna. Värm upp och vänd försiktigt tills sockret karameliseras. Ta pannan från värmen och rör i chokladen.
- Rör inte för mycket utan häll snart upp på fat eller plåt så att smulet får svalna. Det ska bli knaprigt.
- När det är dags att äta lägger du upp i portionsskålar, bären, råkrämen, smulet och till sist lite rivet limeskal.
Jag önskar er alla en riktigt fin vårhelg och påminner om möjligheten att ställa frågor och komma med idéer. Undrar du något eller har du egna tips att dela så ta chansen och skriv en kommentar.
0 kommentarer