Frasigt stekt strömming – sommarhusman
Stekt strömming – som på Operakällaren fast med en twist. Först gräddmarinerad sedan panerad och stekt så frasig, så frasig. Välkommen in i köket!
Min ganska mycket äldre brorsa, Måns, blev kock efter en lång praktik hos Tore Wretman på Operakällaren. I själva examen ingick att han skulle laga upp en rätt efter eget recept. Och det blev strömming.
Jag älskar den där blandningen. Finkrogens vita dukar, brutna servetter, det uppklädda och eleganta i kombination med husmanskosten. Köttbullar, sjömansbiff, dillkött och strömming.
Kockprovet gick alldeles utmärkt och den presenterade rätten var en utveckling av ett recept som redan fanns på krogen. Med ett par enkla tillägg blev det med beröm godkänt. Det nya bestod i dijonsenap och vitlök. Nytt för tiden och en hint om att det franska köket var på ingång i salongerna.
Strömming förresten, vet ni vad den absolut viktigaste ingrediensen är för att lyckas? Den ska vara nyfångad. Pinfärsk helt enkelt.
Mina frasstekta strömmingar hamnar på en knäckemacka. Skivad kall färskpotatis i botten, dill, färsk lök och majonnäs. En alldeles underbar sommarlunch kan jag lova.
Stekt strömming på Månses vis
4 pers
- 600 g strömmingsfilé
- 2 äggulor
- 2 dl grädde
- 1 msk dijonsenap
- 1 vitlöksklyfta
- salt
- peppar
- 2 dl rågmjöl
Till servering
- knäckebröd
- kokta, kalla färskpotatisar i skivor
- picklad gurka
- majonnäs
- sallat
- dill, finskuren
- rödlök i tunna ringar
Gör såhär
- Blanda äggulorna med grädden. Riv i vitlöken och rör ner senapen. Salta och peppra. Lägg i strömmingen, täck och ställ i kyl minst 4 timmar, men gärna ett par till.
- Häll upp rågmjöl på ett fat. Blanda i lite salt. Ta upp strömmingsfiléerna, vik ihop dem och vänd i mjölet.
- Hetta upp rapsolja med en klick smör i en stekpanna. Stek filéerna frasiga.
- Vi åt strömmingen på knäckebröd brett med majonnäs. Bottnade med skivad färskpotatis och sallat. Sedan strömmingen, picklad gurka, skivad rödlök och dill på det. En sommarhit!
Picklad gurka gör du enkelt genom att lägga supertunt skivad gurka i en lag ihoprörd av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten plus lite salt. Låt stå minst en halvtimma. Och majonnäs fixar du på ett kick efter receptet i inlägget här.
Och brorsan då? Han har haft ett långt matliv som kock och som programledare för radions Meny. Fortsatte för övrigt på strömmingstemat också och skrev en bok om sill och strömming tillsammans med krögaren Nils-Emil Ahlin.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer