Grand aioli – årets stora skördefest
Grand aioli – Med aioli som mittpunkt i en plockig och alldeles underbar måltid. Årets stora skördefest. Välkommen in i köket!
Le grand aioli – den stora aiolin i en osäker översättning, men sinnebilden är klar. Franskt påhitt såklart och mer specifikt med rötter i Provence. I centrum Aioili omgiven av fantastiska grönsaker, gott bröd och kanske något annat. Vi kör på en årlig vegetarisk variant med nyskördade grönsaker, men ofta serveras varsamt kokt tork, skaldjur och ägghalvor till.
Det här kan verkligen bli en storslagen fest. Jag skördade allt som såg ut att vara i sitt esse på lotten och det blir mer som ett tips som kan varieras. Grunden är aiolin sedan är det bara att gå loss på allt som passar att dippa i den.
Såhär såg vår aiolifest ut.
Grand aioli
Aioli
1 ägg, rumstempererat
1 msk dijonsenap
2 tsk vinäger
½ tsk salt
2 – 3 vitlöksklyftor
2 ½ dl rapsolja, rumstempererad
- Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Tillsätt senap, vinäger, salt och vitlök.
- Sätt mixerstaven i behållarens botten. Kör igång och dra staven långsamt uppåt. När aiolin blivit krämig kan man köra genom den med mixern ett par gånger sedan är det klart. Tar cirka 15 sekunder.
Till detta serverades nyskördat från odlingen
Ugnsrostade grönsaker
- Potatis i klyftor
- Morötter kvartade på längden
- Små, små zuccihnis, halverade
- Smålökar, halverade
- Röd- och gulbetor i klyftor
- Rotselleri, i tunna klyftor
Kokade grönsaker
- Gröna och gula brytbönor
- Märgärtor
- Broccoli
- Purjolök, späd
Råa grönsaker
- Rädisor, som såddes i augusti
- Blekselleri, späda stjälkar
- Fänkål, tunt skivad
Flera tillbehör
- Gott surdegsbröd i generösa skivor
- Eventuellt också ägghalvor, kokt torsk, kokta musslor, räkor
Vi fick dessutom solmogen cantaloupemelon. Le grad skördefest : )
Är du i skördetagen och upptäcker att antalet sådda betor var väl tilltaget kanske du behöver lite inspiration från inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer