Visst kan vi äta vildsvinskött!

27 september, 2023
skogtillbord-vildsvinskött-sept23

Vildsvinskött är en fantastisk råvara. Smaken är mild och fin. Lättlagat och lätt att tycka om. Jag slutar inte värna om en favorit. Välkommen in i köket!

Stora rubriker och kris. Den afrikanska svinpesten har upptäckts hos vildsvin i Fagersta. En allvarlig virussjukdom som drabbar just grisar. Och bara grisar.

Jag tänker inte försöka ta udden av den svåra situationen. Det här är allvarligt och värst är det för landets svinbönder som lever i skräck just nu. Deras livsverk är i fara med allt vad det innebär. I och i närheten av området kommer konsekvenserna på olika sätt påverka många. Livet blir inte som vanligt.

Idag någon tid sedan den första upptäckten i den västmanländska skogen verkar utbrottet vara begränsat. Än vet ingen, men kraftfulla åtgärder har satts in och i detta nu har ingen smitta hittats utanför ett begränsat område som kommer att hägnas in.

Innanför är det förbud att röra sig och det finns hopp om att smittan stannar där.

Och köttet då? Kan man verkligen äta vildsvinskött eller fläskkött alls nu? Svar ja, det kan man absolut.

skogtillbord-vildsvinskött-sept23
Toscansk vildsvinsgryta är ett utmärkt val för en bättre måltid också i gris-kristider. Det finns inga skäl att sluta använda en förträfflig råvara som vildsvinskött verkligen är. Köttet är lika säkert att äta nu som innan.

Det här är ett virus som drabbar grisar. Inte människor eller andra djur. Området där smittan är konstaterad verkar i nuläget litet och den absolut största delen av landets vildsvin bär det inte. Köttet är en underbar råvara som vi ska fortsätta ta väl vara på och värna om. Vildsvinen lever sitt liv i det fria och är ett förträffligt val på tallriken.

Det finns rekommendationer vad gäller tillagning precis som det gör för kycklingkött. Håll god hygien i köket. Tvätta händer, skärbräda och verktyg. Inga konstigheter.

Om innertemperaturen finns diskussion. Där livsmedelsverket vill att köttet ska upp i 70 grader menar andra att det är för mycket. Hur det än är med den saken vill jag tipsa om tre recept där temperaturen är helt säker och köttet optimalt. Nu blir det färs, pulled vidsvin och toscansk vildsvinsgryta för den som vill äta riktigt gott med både hängslen och livrem. Färsrätter ska alltid tillagas till 70 grader och grytorna kokar i timmar. Verkligen helt riskfritt. Och verkligen mycket gott!

Först ett recept på pulled vildsvinskarré. Med smak av tomat, citron, vitlök och chili. Kika på inlägget här.

Mitt andra tips är vietnamesiska biffar med vildsvinsfärs. En lätt kötträtt som serveras med nudelsallad. Receptet hittar du här.

Mer vildsvinsfärs inspirerad av grekiska smaktoner hittar du vid länken här.

Till sist en underbar gryta med smaker från Toscana där vildsvin är vanligt både i naturen och på tallriken. Recept finns här.

Räds icke, vildsvinskött är värt uppmärksamhet och uppskattning. Allt gott! Hälsar Kat : )

Filé Provencale - En helsvensk krogklassiker
Grand aioli - årets stora skördefest