Filé Provencale – En helsvensk krogklassiker

29 september, 2023
skogtillbord-file-provencale-sept23

Filé provencale – Perfekt stekt filé och doften av vitlökssmöret som smälter över den gyllenbrynta ytan och den skivade potatisen. Välkommen in i köket!

Man kan tro Frankrike, men inte alls. Allt hände på krogen Bacchi vapen i Stockholm. En rätt som skvallrar om helg, fest och finare middagar, men egentligen är den enkel. Det handlar om bra råvaror och en omsorgsfull matlagare. Bara då kan det bli magiskt.

Potatisen ska skivas jämnt och tunt. Smöret ska röras med extremt finhackad persilja och vitlök. Så har vi köttet. En jämntjock bit filé av nötkött i originalet, men vilt går lika bra om någon frågar mig. Vilket som ska den stekas till en fantastisk yta och tas från värmen när innertemperaturen nått 57 grader för medium. Sedan gäller vila innan det skivas. Få ingredienser, men perfektion gäller.

Filé provencale

4 personer

700 – 800 g filé av nötkött eller vilt

900 g potatis

Vitlökssmör

150 g rumstempererat smör

3 vitlöksklyftor

1 knippa persilja

1 tsk worchestershiresås

1 tsk koncentrerad ox- eller viltfond

salt

svartpeppar

Tillbehör

Ugnsrostade körsbärstomater

  1. Putsa filéerna från hinnan som sitter över. Det är viktigt eftersom den är seg och drar ihop sig under stekningen.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skiva den tunt. Lägg i form eller stekpanna. Droppa över olja, salta och vänd runt. Ställ in i ugnen. Räkna med att potatisen är klar på 25 – 30 minuter. Vill du servera tomater till kan de läggas på efter halva tiden.
  3. Lägg upp smöret i en skål. Riv eller pressa över vitlöken. Hacka persiljan ytterst fint. Häll på Worchestershiresås och fond. Blanda till ett helt slätt smör. Smaka av med salt och peppar.
  4. Salta och peppra köttet runtom. Stek till fin färg och mät eventuellt innertemperaturen som ska upp i 57 grader för ett mediumresultat. Ta upp köttet och låt det vila 10 minuter innan det skivas upp precis när potatisen är klar.
  5. Lägg köttet över potatisen och fördela smöret över. Servera genast.

Har du kött och filé i tanken, men tänker att provencale…nja så har jag andra tips. Varför inte göra en lyxmacka med filén i kombination med bland annat karljohanmajonnäs!? Recept finns vid länken här. Eller vågar du dig på en råbiff? En med extremt tunt skivad filé och asiatiska smaker. Kika på recept i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Äppelfritters - Fluffig och frasig hösttröst
Visst kan vi äta vildsvinskött!