Äppelfritters – Fluffig och frasig hösttröst

2 oktober, 2023
skogtillbord-äppelfritters-sept23

Äppelfritters – Ta en tugga, lyssna på fraset och känn den perfekta balansen mellan äpplets syra, kanel och socker. Välkommen in i köket!

Fritters – jag vet att det upprör många. Ett ingetord. Lånat från…ja, USA förmodligen. Finns inte i någon av Svenska Akademiens ordböcker. Inte än. Ändå vet de flesta matintresserade precis vad det innebär. Något som bryns eller friteras gyllne i olja till frasiga härligheter. Sött eller salt, det varierar.

Så, nog om detta. Nu blir det mat. Det blir äpple och det blir sötsaker. Härhemma kör vi dem istället för fikabröd och någon gång efter soppmiddagar.

Det här är ingenting man gör ofta. Ett par, tre gånger per säsong. Dagar när någon förtvivlad trädgårdsägare bönat om hjälp att ta ”bara en kasse till” av dignande fruktträd. Och vem kan säga nej?

Ingredienserna är enkla. Det är friteringen man kan ställa sig frågande till. Jag friterar aldrig i mängder av olja. En rejäl bottenskyla i en mindre gryta räcker gott. Man får försiktigt skaka grytan så att inget fastnar och vända ett par gånger eftersom oljan inte täcker, men det funkar fint.

Fluffet skapas av bakpulvret och av äggen som ska vispas. Smeten sufflérar när den når hettan i grytan. Poff hinner den vidga sig innan värmen stänger ytan till ett krispigt hölje.

Receptet är en variant på något jag läste i tidningen Buffé för några år sedan. Har memorerat det och förmodligen är det inte riktigt vad det var, men riktigt bra ändå : )

Äppelfritters

15 – 20 stycken

3 – 4 syrliga äpplen

½ citron, saften

4 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

2 msk socker

2 äggulor

2 ½ dl röd mjölk

2 äggvitor

1 nypa salt

Tillbehör

Socker blandat med kanel (och grovt mortlade kardemummafrön) att vända dina fritters i

  1. Skala och kärna ur äpplena så att de får ett hål i mitten. Skiva äpplena med hålet i mitten. Halvcentimertjocka ungefär. Saknar du en urkärnare kan äpplena tärnas istället. Vänd äpplet i den pressade saften av ½ citron.
  2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  3. Vispa socker och äggulor pösigt.
  4. Vänd ihop äggsmeten med mjölken och blanda varsamt ned mjölet.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Det ska bildas toppar när du lyfter upp vispen.
  6. Vänd ner äggvitorna försiktigt, försiktigt så att den invispade luften inte ger sig iväg på äventyr.
  7. Hetta upp en rejäl bottenskyla olja i en gryta eller kastrull. Vänta in en temperatur runt 180 grader. Testa med termometer eller stick ner spetsen på handtaget till en träslev i grytan. När bubblor bildas vid skaftet är tempen okej.
  8. Vänd äppelskivorna i smeten och fritera några åt gången. De ska inte nudda varandra. Vänd en eller ett par gånger tills de får fin färg.
  9. Har du tärnat dina äpplen så blandas bitarna i smeten som du sedan klickar ner i oljan.
  10. Vänd dina fritters i sockerblandningen och servera genast.

Apropå fritters så kanske du vill testa en annan variant. En salt? Testa mina morotsfritters som finns vid länken här eler zucchinifritters som du hittar här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Nyponskörd - syltade, soppa och remmar
Filé Provencale - En helsvensk krogklassiker