Nyponskörd – syltade, soppa och remmar

4 oktober, 2023
Kategori:
skogtillbord-nyponskörd-okt23

Nyponskörd är inget att hasta över. Varken plockande eller matlagning. En liten stund för kontemplation över insamlad sommarenergi. Välkommen in i köket!

Det började på försommaren. En morgon fanns doften av rosor i luften. Nyponros och Vresros. Sedan har de mognat och samlat kraft och nu kommer frukten. Energin syns i färgen. De är laddade.

Att plocka nypon kräver koncentration. Annars går man därifrån som en sårad hjälte eftersom de bästa nyponbuskarna är rejält taggiga. De vilda nyponrosorna precis som vresrosen. Visst vet jag att vresrosen är invasiv, men den finns trots allt på många platser och eftersom den sprider sig med frö finns ingen anledning att inte förhindra det genom att plocka nyponen, eller hur?! Lägg inte resterna på komposten utan släng i soporna.

skogtillbord-nyponskörd-okt23
Nyponröda bärremmar med smak av sommarsol och höstmognad. Recept i länk nedan.

Nyponskörd – vad gör man sedan?

Efter den mer eller mindre bloddrypande skörden kan man gå flera vägar. Rensa bort alla kärnorna eller göra ett doftande nyponmos som kan förädlas vidare på flera sätt. Jag gör båda och använder de urkärnade för att sylta. Små klart orangea kryddoftande nyponhalvor att plocka fram till grytor och stekar. Receptet på dem hittar du här.

Så blir det mos. Inte lika pilligt och resultatet. Alltså den nyponsoppan vill du inte missa. Den som inte smakat vet inget om nyponens intensiva arom. Recept vid länken här. En del av moset får bli bärremmar. Nyponintensiva, sega och roliga att göra. Alltid, alltid roligt dessutom att bjuda på godis man har full koll på. Inga konstigheter i de här. Nypon och socker. Punkt. Recept på nyponremmar hittar du här.

Ut och plocka! Allt gott! Hälsar Kat : )

Rödbetor, morötter och kål - Årets sista skörd
Äppelfritters - Fluffig och frasig hösttröst