Rödbetor, morötter och kål – Årets sista skörd

7 oktober, 2023
skogtillbord-skörd-åretssista-okt23

Årets sista skörd – Nu blir det frost och det är skördetider. En helg med steriliserade glasburkar och grönsakshackande väntar. Välkommen in i köket!

Nej allt ska inte skördas. Men mycket. Steg två är att stoppa allt på burk. Mina odlingsytor är större än möjligheterna att förvara på jordkällarvis. Jag är stadsbo.

Kvar i landen blir grönkålen, persiljan, spenaten och purjon. Rödbetorna kan stå ett tag till om de täcks, men vissa år har de tagit skada av kylan så de får följa med in nu. Det mesta i alla fall.

Mina höstmorötter åt sniglarna upp redan i maj så nu har jag bara sommarmorötter och det finns alltid en risk att de spricker med höstregnen. Vinterkål kan stå längre, men eftersom jag helt koncentrerat mig på spetskål i år så är det dags nu. Huvudena är stora och de kan spricka i väntade störtskurar. De får flytta hem. Och förvaringen då? Ja, det blir att lägga in och fermentera.

Alltid lite sorgligt att bädda för vinter i landen, men jag vet att när alla bäddarna är täckta med ett rejält lager ensilage känns det fint. Tryggt på något sätt. Rejält vinterbonat för jord och småkryp.

Årets sista skörd

På dagens schema står:

Inlagda rödbetor

Syrade rödbetor

Syrad rödkål

Syrade morötter

Klicka på länkarna för recept.

Till verket! Allt gott! Hälsar Kat : )

Tuna melt - Varm tonfiskmacka
Nyponskörd - syltade, soppa och remmar