Inlagda rödbetor – mina kryddiga

22 augusti, 2023
skogtillbord-rödbetor-inlagda-aug23

Inlagda rödbetor – så tillfredsställande att sätta den vackra burken i kylen och vänta in provsmak. Välkommen in i köket!

Rödbetor, vilka raringar. I odlingen gör de jobbet helt själva. Inget krångel. De växer på. Och gör det med besked. Jag satte frö från en delikatessbeta, Kornett. Vi har frossat i små nykokta med smör, men nu har de stuckit iväg och den späda tiden är över. Här skördas giganter.

Ingen fara för nu börjar en annan rödbetstid. Den för de ugnsrostade, mjölksyrade och de inlagda.

Min inläggning är lite annorlunda och kryddigare. Gillar att skära dem i klyftor snarare än att skiva. För att det är snabbare och blir så fint på tallriken. Men största skälet är att de blir mer användbara. Där en hel rödbeta eller skivor inte riktigt passar blir klyftan perfekt.

En av favoriterna är att blanda inlagda rödbetor med yoghurt, salt och riven vitlök. Servera till en hummustallrik, till en bit stekt fisk eller till färsbiffar. Alternativ till vitlök är färsk, riven pepparrot. Där har du liksom en sås och ett matigt tillbehör i ett.

skogtillbord-rödbetor-inlagda-aug23
Inlagda rödbetor till pytt är en klassiker att minnas. Precis som kalopsen, men prova också att blanda avrunna rödbetor med rysk yoghurt, salt och lite pressad vitlök. Eller färsk riven pepparrot!

Jag vill ha mycket smak i inläggningen. Puttar i lite av varje för rödbetor har flera smakkamrater som gör varandra gott utan att krocka. Gula senapsfrön i en rejäl dos, kryddnejlika och kryddpeppar. En bit skivad pepparrot och blad av svarta vinbär. Rödbeta och aromen i vinbärsbladen gör under för varandra.

Alla inläggningar kräver rena burkar. Diska noga och lägg 15 minuter i ugnen på 100 grader. Koka hastigt lock eller ringar till bygelburkar.

Inlagda rödbetor

1 kg rödbetor

9 dl vatten

6 dl socker

3 dl ättika

2 tsk senapsfrön

5 kryddnejlikor

4 kryddpepparkorn

4 cm pepparrot

6 svarta vinbärsblad

  1. Tvätta rödbetorna och koka dem mjuka. Häll av och låt svalna något Innan du gnider av skalet och skär i klyftor.
  2. Koka upp vatten, socker och ättika tillsammans med kryddorna.
  3. Skala och skiva pepparroten.
  4. Tvätta vinbärsbladen.
  5. Varva rödbetor, svartvinbärsblad och pepparrot i burken. Häll över lagen, sätt på lock och ställ kallt. Smaka av efter en vecka.

Mycket betor att ta hand om för lagring? Då måste du testa att fermentera eller mjölksyra. Recept finns vid länken här. Och vill du testa en snabbpickling av gulbetor så finns recept här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Potatissallad Salsa verde
Mangoldsallad - simpelt och gott