Mangoldsallad – simpelt och gott

17 augusti, 2023
skogtillbord-mangoldsallad-aug23

Mangoldsallad – Ibland är det enklare än man tror. Efter alla mangoldfunderingar landar jag i den enklaste av sallader. Välkommen in i köket!

Mangold är min stora odlarutmaning. Inte alls själva odlingen utan snarare matlagningen. Vi blir inte riktigt sams. I och för sig har jag hittat min perfekta sort, Lucullus. Bladen är ljust gröna, veckade och tunna. Smaken är mild och inte så ”jordig” som vissa sorter kan vara.

Jordigheten skvallrar om det nära släktbandet till rödbetan, men där rödbetan bjuder sötma serverar mangolden mest klorofyll. Grönt och jordigt. Svårt har jag tyckt. Tills i år.

Vi har börjat en försiktig vänskap och jag kör den strimlad och stekt i pasta med vitlök, en gräddskvätt och generöst med parmesan. Någon paj har uppskattats och idag testade jag den rå.

Riktigt späda blad fick följa med hem och sedan körde jag grönkålstricket. Först skar jag bort mittnerven, sedan rev jag bladen i bitar och masserade dem varsamt med lite olivolja, citron och flingsalt. Det blev verkligen så gott. Åt upp hela skålen själv så fort den var klar. En hit!

Kan tänka mig att den ska ätas precis nygjord eftersom bladen kanske vissnar av syran i citronen om den får stå, men sådär á la minute. Perfekt.

Och mittnerven? Den gick till komposten. Hör ibland att den jämförs med sparris. Gör inte det.

Vill du testa med en mer avancerad dressing så finns en särskilt god i inlägget här. Allt gott! Hälsar En mangoldvän : )

Inlagda rödbetor - mina kryddiga
Bruschetta - tomat i all enkelhet