Bruschetta – tomat i all enkelhet

16 augusti, 2023
skogtillbord-bruscetta-aug23

Bruschetta – När tomatskörden är ett dagligt bestyr och man råkar ha ett fantastiskt surdegsbröd på vänt. Välkommen in i köket!

Nää har jag tänkt, Bruschetta. Alla vet och alla kan redan, det är ingen idé att skriva ännu en gång om en kändis. Och därför har det inte blivit av. Trots att den återkommer härhemma ofta, ofta och trots att det är något av det bästa jag vet.

En liten delikat rätt med få ingredienser och ett enda krav. Här gäller kvalitet. Ingen ska förledas att göra en Bruschetta under de mörka månaderna. Inte heller i tidigt vårljus. Det är nu, precis nu när den fuktiga augustivärmen sätter in. Nu när tomaterna är som aldrig annars. Och varför ska man då inte passa på att påminna om en gammal celebritet?

Varje morgon tar jag en tur i växthus och på friland för skörd. Och varje morgon finns det fler att hämta. Det går förunderligt snabbt när de väl börjat mogna. En näve basilika slinker med och jag vet att om bara några minuter bjuder jag på frukost.

Bruschetta – ett slarvigt recept

  • Surdegsbröd, en skiva per person
  • Solmogna tomater
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • Basilika, några kvistar
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar, eller inte

Ett rejält surdegsbröd i generösa skivor. Stekpannan på och så är det bara att hacka tomater. Flera sorter som hackas smått. Drar dessutom till hacket med knytnäven en gång efter att jag saltat för att de ska safta sig. Släpp tomataromen fri.

Brödet steks i olivolja och gnids med en ituskuren vitlöksklyfta. En skvätt olivolja över tomaterna tillsammans med basilikablad rivna i bitar. Den som vill svartpeppar får.

Skeda tomathacket över brödet och ät med andakt. Världens enklaste. Och godaste.

Det här är för övrigt något att tänka på till kräftskivan. Tomater och kräftor delar säsong och trivs definitivt på samma kalas. Vill du ha tomat i en annan form kan jag tipsa om en underbar sallad med tomat, krutonger och burrata som finns vid länken här.  Är tomatpaj din passion så finns en fantastiskt vacker i det här inlägget. Allt gott! Hälsar Kat : )

Mangoldsallad - simpelt och gott
Lyxiga sommarmackor