Lyxiga sommarmackor

13 augusti, 2023
skogtillbord-sommarmackor-augusti23

Lyxiga sommarmackor – kantareller, kräftor eller tunt skivad biff med bearnaisemajonnäs. Hela festmåltiden på ett bröd. Välkommen in i köket!

Precis just nu är allt på topp. Vi är rika på råvaror. Jag tänker mackor. Sommarmackor. Enkel lyx på gott bröd.

Lyckoruset efter en dag i skogen. Kantarellkorgen full och kurrande mage. Ett gott smör brett på stekta brödskivor. Över det ett berg av stekta kantareller. Vem säger nej?! Receptet finns vid länken här.

Och så har vi kräftorna. Skiva absolut, men här finns fler möjligheter. Lite stillsammare, mer förfinade. Stekta brödskivor, dillaioli och sallad. Recept vid länken här.

skogtillbord-sommarmackor-augusti23
Esdragon är en enkel inläggning med två ingredienser. Färska blad av dragon och vinäger. Bearnaise-älskarens bästa vän. Länk till recept nedan.

Till sist en grillmacka. Grillbädden är het och grå. Två perfekt melerade biffar väntar vid sidan. Allt finns inom räckhåll. I skålar är ingredienserna uppskurna och klara och i en skål en dragondoftande majonnäs. Alldeles strax sätter du tänderna i en macka att minnas. Och här kommer receptet.

Sommarmackor – Grillad biffmacka med bearnaisemajonnäs

4 personer

Bearnaisemajonnäs

1 msk vinäger från en burk esdragon + ½ msk av de inlagda bladen

Eller

1 msk vitvinsvinäger + 1 tsk torkad dragon

1 ägg

1 msk fransk senap

2 ½ dl rapsolja

½ tsk salt

Till mackan

2 fina skivor ryggbiff av nöt

salladsblad

3 tomater

1 röd lök

1 surdegsbaguette

  1. Till majonnäsen är det viktigt att alla ingredienserna håller samma temperatur. Lägg vinäger, dragon, ägg, senap, rapsolja och salt i behållaren i en stavmixer. Sätt staven i botten på behållaren och kör samtidigt som staven dras uppåt. Såsen är färdig på ett ögonblick.
  2. Torka köttet och salta det runtom. Grilla och var aktsam så att köttet fortfarande är saftigt när du lägger det åt sidan för att vila innan det skärs upp. Det går lika bra att steka köttet.
  3. Skiva tomaterna fint och skär löken i tunna ringar. Salta och droppa över lite god olja.
  4. Skär upp brödet. Den som vill grillar det en kort stund för att få en rostad känsla.
  5. Skiva upp köttet och montera mackan. Bred bearnaisemajonnäs på brödets insidor. Sedan salladsblad, tomat, lökskivor och köttet i skivor. Vik ihop och hugg in.

Esdragon är en dragoninläggning som är mycket enkel att göra. Både blad och vinäger är underbara i maten och den håller länge. Vill du se hur man gör så kika i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Bruschetta - tomat i all enkelhet
Kräftskivans pajer