Kräftskivans pajer

9 augusti, 2023
skogtillbord-paj-kräftskiva-aug23

Kräftskivans pajer får ni inte missa. Vid sidan av kräftan, festbordets drottning ska det vara paj. Så är det bara. Välkommen in i köket!

Uppmaningen är inte min. Kika på recept kräftor får ni idén bekräftad. Ingen skiva utan paj. Punkt. Västerbottensostpaj oftast och undra på det, den är alltid rätt, men något lite mer kan vi väl peta in. Något nyskördat.

Kräftskivans pajer – Ta en, ta två eller…

En fransk lökpaj. Mina vänner det här är verkligen en dängare i pajkollektionen. En klassiker med anor. Antalet lökar förskräcker, men efter en lååång stund på medelvärme i panna är de mjuka, söta, karamelliserade och alldeles underbara. Mycket ost till det och en gyllne yta. Receptet finns här.

Tomatpaj! Vad säger ni? Snyggare blir det inte och det finns en poäng med det sötsyrliga vid sidan om salt sörpel. Tomater och krondill är dessutom en given och lite oväntad hit. Ost absolut och snyggt som attan. Receptet finns i inlägget här.

Rödbetspaj kanske passar sällskapet. I sällskap med ost, timjan och lite vitlök. Sötman kommer fram när rödbetorna möter ugnsvärmen och det visar sig att kräftorna fått en ny bästa vän för kvällen. Kika på inlägget här för recept.

skogtillbord-paj-kräftskiva-aug23
Kräftskivans pajer – finalen med blåbärspaj. Mycket bär, kaksmulig topp och ett dolt lager vaniljkräm.

När helan klingat ut för en stund behövs ett mellanspel. Något sött. Ladda om med en blåbärspaj och ett par koppar kaffe innan ni tar plats på bryggan med tårna i det ljumma augustivattnet och stämmer upp igen. Recept vid länken här.

Vill du trots allt gå på Västerbottensostpajen direkt så finns ett recept vid länken här. Och kom ihåg att den är aldrig fel. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lyxiga sommarmackor
Skördefest - zucchini eller squash