Tuna melt – Varm tonfiskmacka

9 oktober, 2023

Tuna melt – en varm tonfiskmacka för snabba ryck. När man har absolut ingenting hemma och räddningen finns i en konserv. Välkommen in i köket!

Har ni koll på mattrender? I så fall vet ni att konserver är helt rätt just nu. Kanske i krisernas spår? Dessutom har mackan seglat upp som en intressant möjlighet vid middagsbordet. Mackorna som är mer än bara en ”macka”. Vi snackar bröd med pålägg som gör en hel måltid.

Kan varieras i oändlighet. En perfekt lösning för eventuella rester och en möjlighet för skafferiets konserver. Se där en kombination av två mattrender. Konserv och macka i ett.

Ett stort antal mackor har blivit klassiker. BLT, Reuben Sandwich, Bookmakertoast och många, många fler. Nu tar vi tag i ännu en, Tuna melt. Varm med smältande ost, krämigt inre och en gyllne yta.

Enkel att göra med sådant som ofta finns hemma. Den kan göras på många sätt och jag ändrar lite i tillagningen gång från gång, men grunden är alltid densamma. Det ska vara ett gott bröd, ost som smälter, en röra på tonfisk, lite majonnäs, lite lök och något saltsyrligt som kapris eller cornichons.

Många har tomat i, men jag tycker att det blir för blött och kör istället en tomatsallad bredvid. Rödlök ser jag i många recept, men jag föredrar någon form av grön lök som purjo eller salladslök. Dessutom har jag gärna i fint hackad chili. Du gör som du vill efter egna preferenser.

Dags att äta.

Tuna melt – varm tonfiskmacka

4 personer

2 burkar tonfisk i olja (200 g), väl avrunnen

1 – 1 ½ dl majonnäs

¾ dl purjolök, fint hackad

1 ½ – 2 msk kapris, avrunnen

chili, en nypa flakes eller en liten bit fint hackad

citron, pressad saft

salt

16 skivor ost, gärna cheddar

8 skivor surdegsbröd

  1. Blanda tonfisken med, majjo, purjo, kapris och chili. Smaka av med lite pressad citron och salt.
  2. Lägg ett par skivor ost på 4 av brödskivorna. Fördela tonfiskröran över. Lägg på resten av osten på röran innan brödskivorna hamnar på toppen.
  3. Hetta upp olja och smör i en panna. Stek mackorna på båda sidorna i medelvärme tills de får fin färg och osten smälter.
  4. Servera genast gärna med en enkel tomatsallad bredvid.

En hel måltid mellan ett par skivor bröd. Allt gott! Hälsar Kat : )

Bitig, mjölksyrad rödkål
Rödbetor, morötter och kål - Årets sista skörd