Håglös med tom plånbok? – Vi tar kålfokus!
Ebb i kassan och brist på matidéer? Det är då man kan luta sig mot kålen! En sann vän. Alltid att lita på. Vissa sorter skördas nu, mitt i vintern och andra ligger på vänt i förråden. Och det kan inte hjälpas, jag måste säga det. Nyttiga som få. Kål har allt en vintertrött lekamen kan drömma om! Välkommen in i köket!
Lite sedd från ovan. Ingen finmat precis. Så har det i alla fall varit, men det mullrar i kålkällarna för den är på väg upp på finborden. Och på vardagsborden. Det är en trend som gäller mycket grönt. Vi blir alltmer vego lite till mans.
På många håll i matsammanhang är det en eftertankens tid. Det har spårat ur. Vi måste tänka om och näsorna vänds mot grönare alternativ. Och jag kan inte låta bli att flytta fokus till krogvärlden ett kort ögonblick för där händer det grejer. Hur är det, har ni krogkoll?
Jag har några favoriter i krogköken och en av de jag håller högst är Mathias Dahlgren. Krögaren som ödmjukt men kraftfullt gör så mycket för gastronomin både för oss som står i hemmaköket och för de som äter fint på högt ansedd krog.
Mathias har drivit flera världskända krogar bland annat på Grand hotell i Stockholm. Han har prytts med stjärnor i Guide Michelin och nu tar han ett stort steg . Han öppnar nytt. Och det blir vegetariskt. En helvegetarisk satsning i den allra högsta av restaurangsfärer. Spännande, modigt och jag gör vågen i min lilla köksvrå.
Det här är verkligen ännu ett tecken på att mer grönt är grejen. Jag är en blandare, men märker att det blir alltmer vego. Som här idag när vi kör kålfokus.
Kål, ja. Grönsaken vi behandlat lite styvmoderligt. En grönsak med historia långt tillbaka i tiden. Under långa tider fattigmansmat och det kan vara skälet till att den hållits på avstånd. Men nu är det slut med det. Låt oss klara av den nyttiga biten först. Kål är supermat. Punkt. Mitt förslag är att ni klickar på den blå länken här för att få all kålinfo ni kan önska.
Smakmässigt är vissa kålsorter rätt bittra. Eller rejält gräsiga. Ta brysselkål, svartkål, grönkål eller savoykål. Ingenting man äter rakt av. De behöver lite hjälp på traven.
Vitkål, rödkål och kålrot klarar en råkostservering, men uppriktigt sagt så blir de bäst av tillagning och omsorg.
Och så har vi kålrabbi och majrova som känns mer som primörer än vintermat. Lite mittemellan finns broccoli och blomkål. Men idag handlar det om de robusta vintersorterna.
Såhär tänker jag om vinterkål och andra smaker. Vad trivs kålen egentligen bäst ihop med?
- Något salt och något sött gör kålen gott. Bacon! Och äpple! Men jag plockar gärna in andra söta saker när det vankas kål. Honung om den ska rostas. Dadlar fikon eller russin i en sallad. Och lök, men inte skarp rå utan mild varsamt gyllenbrynt.
- Lök är fint med kål men inte rå som sagt. Eller jo, gröna löksorter som purjo, salladslök och gräslök är gott. Gärna tillsammans med andra gröna färska örter som dill och persilja.
- Jag tycker att både timjan och rosmarin är bra i kålsammanhang, och då gärna tillsammans med något sött som äpple eller honung. Och chili kanske även om det inte går under sötrubriken.
- Andra kryddor är förstås kummin och enbär som i surkål. Och fänkål! Kryddan alltså.
- Nötter av alla slag blir fint knaper ihop med kål både tillagad och i sallad.
- Och nu, ju mer jag tänker på saken så kan min favoritkryddning till vildsvin vara en perfekt kålkrydda. Finrivet citronskal, vitlök, fänkål och rosmarin.
- Till sist måste det bli fett. Just precis så: smör, grädde, ost och mild olivolja är supergott till kål.
Och här kommer några recept på vägen. Ett nytt för dagen och några från tidigare inlägg. Klicka på blå länken och du är där:
Kålfokus – Brysselkål qvickfix
- Brysselkål
- Nötter, en eller flera sorter
- Dadlar, fikon eller russin
Ett enkelt kanongott sätt att fixa brysselkål på. Dessutom ett sätt att äntligen bli av med de sista julresterna. Nu får nötter, russin och dadlar ett nytt liv som hälsokost i januari. Gör såhär:
Ansa och bryn brysselkålen i olja och smör. Salta lätt. Avsluta med att hacka en näve nötter och strö över tillsammans med russin, och bitar av dadlar eller fikon.
Är du odlingsintresserad så vill jag tipsa om det du kanske redan sett. På min grannblogg Skillnadens trädgård skriver Sara Bäckmo massor om odling och om kål. Bland annat det här inlägget där hon kikar på olika sorter att satsa på inför odlingssäsongen.
Till alla er med överskottsenergi efter kålladdningen säger jag välkommen! Skriv en kommentar och ställ en fråga, dela en idé eller starta ett matprat. Jag finns på plats och svarar direkt. Hälsar Kat : )
0 kommentarer