Maräng och kikärtor – en oväntad kombo

28 januari, 2017
Kategori:
kikärtsmaräng

Du öppnar en burk kikärtor. Du häller noga av spadet. Men hallå nej, stopp där! Du känner väl till kikärtans magi? Inte det. Okej, då har jag ett och annat kul att berätta. Välkommen in i köket!

Plötsligt ser man det överallt. Bönor och kikärtor i helt nya sammanhang. Säkert har kunskapen funnits länge i initierade kretsar, men inte läckt ut. Tills nu. Och det började i bakvärlden. Där bakades det plötsligt med bönor som huvudingrediens i kladdkakor, brownies och muffins.

Jag läste och tyckte nog att det var mer konstigt än lockande. Men såklart var jag tvungen att prova och ja, den kladdkakan blev fantastisk.

Och efter det har jag provat en hel del varianter mest i bak och godis. Men varför? Var kommer en sådan idé från? Ursprungligen var det säkert en hälsofråga. Bönor är nyttigt. Dessutom blir det gott. Bönor ger en mjuk, krämig lite fudgeliknande konsistens.

Är du nyfiken på godisrecept med bönor så finns det ett inlägg på en helt ljuvlig variant av snickers– bounty . Det vill säga en godisbit med smak av jordnötter, kokos och choklad. Följ den blå länken här.

Och nu har nästa oväntade baljväxtskräll dånat in. Det handlar om kikärtsspad. Det är nämligen så att kikärtsspad visat sig fungera utmärkt som ersättning för ägg och framförallt för äggvita i vissa rätter.

kikärtsmaräng
Helt galet kan man tycka och jag kan ju inte låta bli att undra hur i hela friden det gick till första gången. Hur får man idén liksom? Nå hursomhelst så funkar det finfint.
kikärtsmaräng
Lätta att vispa och spritsa. Knapriga är de också. Och smaken då? Vi var lite oeniga härhemma. Någon tyckte att det smakade sådär. I alla fall sedan jag berättat hemligheten. De andra var nöjda. Och jag säger såhär. Det smakar nästan, men inte riktigt som vanlig maräng.

Egentligen spelar den här informationen ingen större roll för de flesta, men det kan vara kul att veta och det är ju alldeles fantastiska nyheter för alla dem som inte tål ägg och för den växande skaran veganer.

Man kan grovt säga att 3 matskedar kikärtsspad ersätter ett ägg och när jag provar att vispa en fluffig marängsmet på spadet så blir det perfekt. Smeten blir precis lika vit, luftig och stabil som om den gjorts på äggvita.

Jag spritsar och japp, det funkar utan minsta problem. Kanske tar det lite längre tid i ugnen, men annars ingen skillnad förrän jag ska ta loss dem från bakplåtspappret. Aningen svårare att lossa men annars precis som vanliga maränger.

Som ett test får alla barnen smaka utan att veta att det är något annorlunda med marängerna. Ingen säger något förrän jag avslöjar den hemliga ingredienser. Först då blir det lite reaktioner. Själv tycker jag att de är helt okej. Det diffar något i smaken men mig stör det inte.

Det som är roligast är att ett livsmedel kan vara mer än en sak. Att det finns möjligheter vi inte sett. Och det gäller säkert en hel massa råvaror. Potentialen finns där, det trixiga är att se den.

Maräng på kikärtsspad (80 minismå)

  • 1 ½ dl kikärtsspad
  • 1 ¾ dl socker
  • ett par droppar citron

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Maräng vispas enklast med elvisp. Häll upp kikärtsspadet i en skål och vispa lätt skummigt. Sockret tillsätts lite i taget.
  3. Vispa till smeten är stabil och det bildas fina toppar när du lyfter upp vispen. Testa också partytricket att vända skålen upp och ner.
  4. Fyll smeten i en tyll med lämpligt munstycke och spritsa små maränger på ett bakplåtspapper. Jag fick plats med 10 rader gånger 8.
  5. Sätt in långt ner ugnen och låt stå tills marängerna känns hårda. Räkna med att det tar en timma eller lite längre. Öppna luckan ibland för att släppa ut fukt.
  6. Vill du göra en swiss på dina maränger är det bara att blanda med vispad grädde, och banan eller hallon, eller båda. Över detta ringlas en enkel chokladsås på lika delar kakao, socker och vatten som värms en kort stund tills sockret smälter.

Har du frågor eller kanske egna idéer eller tips att dela så är kommentarsfältet ditt! Jag finns här och svarar direkt. Hälsar Kat: )

Fiskburgare
Håglös med tom plånbok? - Vi tar kålfokus!