Fiskburgare

30 januari, 2017
Kategori:
fiskburgare

”Åh, blir det fiskburgare! Min fina mamma jag älskar dig!” Mer pepp än så behövs knappast för att bädda in dagens matlagning i ett lyckans skimmer. Det här är mat som kan förenklas eller göras till. Allt efter dagsform och lust. Välkommen in i köket!

Jag är kluven till alltför mycket anpassning. Måste man göra burgare för att alla runt bordet ska vara nöjda? Nej, men det är klart att med tre halvvuxna ungar runt bordet så går burgare hem. Och så gillar jag ju mat i kombination med bröd. Nästan alltid gott och synnerligen lätt att variera.

Burgare på fisk är inte alls svårt och valet av sort är fritt. Eftersom jag i min närhet har en alltför ivrig fiskare har jag tillgång på en hel del småfisk. Varför slänga tillbaka fångsten när den kan visas upp och väcka beundran trots sin ringa storlek?

I frysen ligger därför ett antal pyttefiléer av abborre som knappast håller för annan matlagning än malning. Burgarmat alltså. Men visst använder jag köpta filéer också ibland, älskar kolja och torsk förstås. Lax funkar också, som solitär eller tillsammans med någon vit fisk som torsk.

fiskburgare
Jag mal färsen och har man en lättskött kvarn går det fort. Alternativet är matberedare och det funkar lika bra. Gör mig också besväret att mixa eget ströbröd. Ett par minuters jobb för perfekt yta, men panko funkar också fint.
fiskburgare
För att få den där perfekta frasiga ytan måste fiskburgarna stekas omsorgsfullt och försiktigt.
fiskburgare
Det kan vara superenkelt och middag på en kvart eller ett helt projekt. Picklade grönsaker, eller picklad lök ger verkligen burgaren en extra skjuts.

Jag mal färs till burgarna i kvarn. Har en bra kvarn superenkel att sätta ihop och lätt att diska. Ett alternativ är matberedare och ett tips är att inte köra maskinen för länge. Lite grovmalet, eller grovhackat är gott.

Oavsett metod så är det superviktigt med skinande rena händer. Malning innebär att det blir enorma ytor för mindre trevliga gäster som bakterier att hitta plats att fästa på.

Jag gillar att blanda färsen med grädde. Då blir burgarna saftigare och särskilt viktigt med en tillsats av något fett blir det om du väljer vit fisk som generellt är mager. Lax är fetare så ingår den i färsen kan du spara lite på grädden.

Det här kan bli en superenkel rätt där du står för burgarna, men bygger vidare med färdigköpta ingredienser. Alternativet är lyxburgare där du bakar brödet själv, gör din egen majonnäs och picklar grönsaker. Satsa stort och gör allt själv eller välj någon del.

Recept och tips på varje del för sig hittar du i tidigare inlägg och länkarna har du här:

Hamburgerbröd med briochekänsla

Majonnäs på 15 sekunder

Picklade grönsaker. Vill du bara ha rödlök så funkar det med samma lag.

Och så har vi själva burgarna, såhär gör jag mina:

Fiskburgare

 • 600 g vit fisk t.ex. kolja, torsk eller abborre
 • ¾ tsk salt
 • 1 ägg
 • 1 dl grädde
 • 3 skivor vitt formbröd, eller panko

Tillbehör

 • 4 hamburgerbröd
 • sallat, gärna flera sorter
 • något picklat, grönsaker och/eller rödlök
 • majonnäs

Gör såhär

 1. Skär fisken i bitar, salta och mal på mellanskiva i kvarn eller lägg i matberedare. Blanda med ägg och grädde.
 2. Kör brödet i mixer till småsmulor. Nu ska det formas biffar som ska vändas i brödet och jag vill ge ett tips. Gör det noggrant, bara för att det blir så enormt mycket bättre.
 3. Jag har fått lite skäll för att det är överambitiöst med eget ströbröd och fine, ta panko det blir också bra. Men inte riktigt lika bra: )
 4. Dags att steka och rådet där är detsamma. Ta det lugnt och arbeta varsamt. Vill du åt den där perfekta frasiga ytan måste du lägga lite själ i arbetet.
 5. Dags att lägga ihop härligheten. Och avsett om du snidat ihop eget bröd och egen majjo eller köpt färdigt så blir det kanongott!

Ställ gärna en fråga eller dela något mattips. Bara att skriva en kommentar så lovar jag svara direkt. Hälsar Kat : )

Bönröra på bruchetta - trenden rullar på
Maräng och kikärtor - en oväntad kombo