Helrostad kyckling – helgens matfest

12 februari, 2023
Kategori:
skogtillbord-kyckling-helrostad-feb23

Helrostad kyckling – den absolut enklaste av maträtter. Och en av de allra bästa. Välkommen in i köket!

Känner ni doften?! Rostad kyckling och stekt fläskkött gör något med min primitivaste matlust. Jag vill slita i stycken och sluka. Men vem kan bete sig när det är så vackert. Den glänsande ytan, färg och form. Jag får skärpa mig.

Det är så enkelt att gå förbi frysdisken och plocka på sig en påse kycklingbröstfilé, men tänk om. Visst jag vet att många drar sig för att tillaga en hel. Det syns ju så tydligt att här ligger en kyckling. Och vad kan man säga annat än att det stämmer. Det är kyckling. Faktiskt också i fryspåsarna och resultatet av en helrostad kyckling blir så oändligt mycket bättre.

Och allra bäst blir det med färsk ekologisk. Dyrare eller ska vi kanske snarare säga prisvärt.

skogtillbord-kyckling-helrostad-feb23
För att få en jämnare rostning brukar jag skära upp kycklingen längs ryggraden och sedan vika ut den. Det som behövs är en rejäl kniv och en stadig skärbräda. Klyv den inte mitt itu utan skär bara upp den längs ryggbenet och vik upp.

Och nu lagar vi mat : )

Helrostad kyckling med rotsaker

4 personer

1 hel kyckling, gärna ekologisk

salt

Marinad

1 msk rapsolja

1 msk citronsaft

1 msk soja

1 tsk honung

svartpeppar

Ugnsrostade grönsaker

800 g potatis

1 stor morot

2 gula eller röda lökar

2 äpplen

1 tsk rosmarin

salt

Sky

2 dl vatten

1 ½ msk koncentrerad kycklingfond

2 msk pressad citron

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela kycklingen längs ryggen, vik upp den och salta lätt. Lägg i form eller på en plåt. Det ska finnas plats för grönsakerna.
  2. Blanda olja, citronsaft, soja, honung och svartpeppar. Pensla kycklingen med blandningen och ställ in i ugnen.
  3. Skär potatisen i klyftor. Skala och dela moroten i mindre bitar. Skala löken och skär i klyftor. Dela äpplet i klyftor.
  4. Blanda rotsaker, lök och äpple med olja. Salta lätt och vänd runt tillsammans med rosmarin. När kycklingen börjar få färg efter cirka 10 minuter fördelas grönsakerna runtom.
  5. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader och låt allt rosta till kycklingen har en innertemperatur på 80 grader. Då ska ingredienserna till skyn hällas i formen.
  6. Låt stå ytterligare en stund tills termometern visar 82 grader intill tjockaste delen på lårbenet.

Vill du testa en annan variant med smak av mild vitlök ska du kika på den som tillagas med 40 vitlöksklyftor. Och ja, antalet stämmer. Receptet finns vid länken här.

Årets alla hjärtan - en bra start
Ostfestivalen 2023 på ingång