Italienska köttbullar i snöstorm

29 mars, 2023
skogtillbord-köttbullar-italienska-mars23

Italienska köttbullar – själsvärmare med doft av citron, ost, basilika och vitlök. Som ljuvliga öar i en knallröd tomatsås. Välkommen in i köket!

Mat för en av dagarna när vintern bestämde sig för att ta igen förlorad tid och att göra det rejält. Och vad gör man åt saken? Stänger in sig i köket och låter spisen gå på högvarv. Så får det bli.

Ingen tid att förlora och när de stora trygga köttbullarna gratineras i ugnen får jag feeling, snor ihop en pastadeg och vevar fram ljuvlig tagliatelle. Rätt mysigt trots allt.

Vill du damma av din pastamaskin så finns ett snabbt, enkelt recept vid länken här. Bra att veta är att degen ska helst vila någon timma innan den går genom maskinen. Bäst alltså att göra den först. Jag fuskade.

Italienska köttbullar i tomatsås

4 personer

Tomatsås

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré

1 tsk socker

2 burkar passerade tomater

salt

svartpeppar

Köttbullar

600 g blandfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 knippa persilja eller basilika

2 skivor vitt bröd

1 dl grädde

1 ägg

1 citron, rivet skal

1 ½ dl lagrad ost, finriven

salt

svartpeppar

riven ost till gratinering

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Finhacka lök och vitlök till såsen. Fräs i panna och klicka i tomatpurén tillsammans med socker.
  3. Häll på tomater och låt småputtra när du gör köttbullarna. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg färsen i en skål. Hacka löken fint och stek på medelvärme. Låt svalna.
  5. Riv vitlök och hacka persilja eller basilika mycket fint och lägg i färsskålen tillsammans med den avsvalnade löken.
  6. Mixa brödet till smulor och blanda ihop färsens alla ingredienser. Rulla stora köttbullar. Stek till riktigt fin färg i panna. Lägg köttbullarna i en ugnsfast form och häll tomatsåsen över. Toppa med riven ost och gratinera i ugn cirka 15 minuter.
  7. Servera med nykokt pasta och riven ost.

Tillhör du den lyckliga skara som har viltfärs i frysen så funkar det här receptet kanonbra. Om du dessutom gillar rökt så finns ett recept på lättrökta viltfärsbiffar vid länken här med tips om hur du röker i en gryta på bara några minuter. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ägg- och potatissallad eller Potatis- och äggsallad
Schalottenlök - Nu sår vi!