Karréspett med rabarberglaze

20 juni, 2022
skogtillbord-karréspett-rabarberglaze-juni22

Grillade karréspett med rabarberglaze till midsommar. Fantastiska smaker och allt kan förberedas. Välkommen in i köket!

Jag gillar tanken på förberett. Särskilt inför en helg när midsommarafton redan bjudit på matutmaningar. Sill, färskpotatis och jordgubbstårta är avklarat och nu ska grillen laddas.

Idén kommer med inspiration från en av mina favoritkockar, Stefan Ekengren. Så rätt tänkt med tunna skivor färdig karré som penslas med goda grejer och sedan går en snabb sväng på grillen för smak och fin yta. Han valde BBQ-sås, men jag väljer smaker för tidig sommar och gör en rabarberglaze.

Potatissallad blir det till förstås. Den klassiskt krämiga varianten och mitt recept på den hittar du vid länken här.

Nu tar vi tag i midsommargrillen.

Karréspett med rabarberglaze

6 personer

  • 1,2 kg fläskkarré i bit
  • salt
  • svartpeppar
  • eventuellt rosmarin

Rabarberglaze

  • 300 g rabarberstjälkar
  • 1 gul lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 färsk chili, eller motsvarande mängd chilipasta
  • 1 dl socker
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • ½ dl vatten
  1. Sätt ugnen på 165 grader. Torka köttet innan du saltar och pepprar det. Den som gillar rosmarin lägger på färsk eller klappar in den torr.
  2. Stek köttet runtom tills det fått fin färg. Sätt spetsen av en stektermometer mitt i biten och placera i ugn. Låt köttet gå till en innertemperatur på 65 grader. Ta ut och låt svalna.
  3. Till glazen ska rabarber, lök och vitlök skivas tunt innan alltihop får svettas i en panna några minuter. Tillsätt övriga ingredienser och småputtra tills massan tjocknar. Ta från värmen och mixa helt slät.
  4. När grillen börjar bli varm är det dags att skiva köttet tunt. Vecka sedan skivorna och trä upp dem på dubbla spett. Pensla med glaze och grilla till riktigt fin färg. Pensla eventuellt spetten med lite olja också innan grillen så får de extra fin yta. Bjud resten av glazen vid sidan av spetten.
  5. Servera potatissallad till och vill du som jag grilla några fina färska lökar kan de förkokas, eller sjudas i cirka 10 min så går själva grillandet snabbt och du slipper lök som är rå i mitten.

Saknar du idéer till sillen så har du min variant av årets matjes vid länken här och en härlig jordgubbstårta med mazarinbotten finns i det här inlägget.

Må solen lysa över er midsommar! Allt gott! Hälsar Kat : )

Melonsallad till midsommar
Årets jordgubbstårta