Kycklingsallad med ost och nektarin – sommar, sommar
Kycklingsallad med sommarkänsla – fruktig med ostsälta och nötknaper. Lätt att göra, lätt att äta. Välkommen in i köket!
Det är mycket nu. Jag skriver långa listor. Flytta, odla, skörda, arbeta och mitt i allt det där fina sommardagar att ta tillvara. Passar mig perfekt. Och vilan kommer med maten. Ta en paus, hacka, skiva tunt, dressa för att sedan sitta ner med solen i ryggen och äta i lugn och ro.
Hade hoppats på en egen skörd nektariner. De blommade fint i växthuset tidig vår, men sedan kom frosten. En som inte gav upp. Dag efter dag sjönk temperaturen långt under nollan. Nåja, det kommer nya vårar och jag hittar fina nektariner i affären. Gräslök, sallat, ruccola och jordgubbar plockar jag på lotten så det blir en delvis egenproducerad middag.
Kycklingbröst kan vara lite knepigt. Oftast väljer jag lårfilé med mörkare kött som smakar mer och inte blir torrt lika lätt som bröstbitarna. Rekommendationerna om kycklingkött anger en innertemperatur på 70 grader. Magert kött och höga temperaturer är en svår kombo. Det blir torrt. Men eftersom det handlar om en liten risk för bakterier är det bara att gilla läget. Här kommer mina tips för ett lyckat resultat:
- Välj kyckling med hög kvalitet. Ekologiska, stora filéer är en bra startgaranti.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Stek kycklingen till fin yta i rikligt med fett. Och nej, det tränger inte in i köttet.
- Låt sedan filéerna gå klart i ugnen. Håll koll på innertemperaturen och ta ut när den nått 69 grader. Den kommer stiga ytterligare en grad utanför ugnsvärmen.
- Vänta sedan minst 10 minuter innan du skivar kycklingfilén.
Men nu till dagens sallad.
Kycklingsallad med ost och grillad nektarin
4 personer
- 3 kycklingbröstfiléer
- 2 – 3 nektariner
- 100 g salladsost
- 1 knippa gräslök
- 1 dl valnötter
- 1 litet salladshuvud, little gem
- 50 g ruccola
Jordgubbsdressing
- 4 – 5 jordgubbar
- 1 msk sherryvinäger
- 2 msk rapsolja
- salt
- svartpeppar
- Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra kycklingen innan den steks i panna till fin färg. Ställ pannan i ugnen för att kycklingen ska nå 70 grader i innertemperatur.
- Dela nektarinerna, ta bort kärnorna och skär i klyftor. Grilla i panna eller stek till fin färg.
- Mosa osten lätt och blanda med tunna ringar skuren gräslök. Grovhacka valnötterna.
- Bottna ett serveringsfat med sallad och ruccola. Skiva kycklingen och fördela över salladen tillsammans med nektarin och salladsost. Strö över valnötterna.
- Till dressingen tärnas jordgubbarna fint innan de blandas med mild sherryvinäger, olja salt och svartpeppar. Ringla dressingen över salladen.
Sallad är den perfekta sommarmaten och jag har ett par alternativa förslag. Klassikern Salad Nicoise med potatis, tonfisk och ägg hittar du vid länken här och har du en grillkväll framför dig så är en nygrillad kött-, eller fiskbit ett perfekt sällskap till en panzanella, ni vet den italienska tomatsalladen med brödkrutonger. Jag förstärker den med en krämig burrataost. Receptet finns i inlägget här.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer