Violer och picklade gräslöksknoppar till mor
Picklade gräslöksknoppar – en liten läckerbit för alla gräslöksodlare. Låt löken blomma för skönhet, humlemat och som exklusiv råvara. Välkommen in i köket!
Jag har fått skäll och är beredd att göra bättring. ”Ramslöksknoppar, vem fasen har tillgång till såna? Så dumt!” Så lät det efter förra inlägget. Och fine, det stämmer ju. En ramslöksskog är få förunnat, men en tuva gräslök har många.
Det finns de som odlar gräslök bara för det lökiga strået. Men jag älskar blommorna. Har gjort en hel häck som ramar in min krydd- och perennrabatt. Vacker som strå, i knopp och i full blom. Dessutom god i maten från tidig april till sen höst.
Just nu är plantorna fulla med knoppar. Jag plockar och steker som tillbehör och nu till mors dag provar jag att pickla. Ett lyckat försök.
Mammornas dag ska firas rejält och såhär gör vi. En bit riktigt bra varmrökt lax får sällskap av en sallad som byggs av några förkokta, ljumna grönsaker och några krispigt fräscha. Vi kör på färsk, svensk potatis, sparris, sockerärtor, sallat, dill och spenatblad.
Till det en ljuvligt, fluffig örtagårdssås/dressing och picklade gräslöksknoppar.
Fluffig örtagårdssås
- 1 del majonnäs, gärna egengjord
- 2 delar vispad grädde
- salt
- svartpeppar
- finskuren gräslök
- finskuren dill
Gör såhär
- Majonnäs är det enklaste du kan göra. Ägg, dijonsenap, salt, rapsolja, vinäger, en stavmixer och 15 sekunder är allt du behöver. Exakt recept i länken nedan.
- Vispa grädden och vänd varsamt ner i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Strö rikligt med hackade örter över. Klart!
Picklade gräslöksknoppar
- ett par nävar gräslöksknoppar
- 1 del ättika
- 2 delar socker
- 3 delar vatten
- en nypa salt
Gör såhär
- Plocka knopparna från stjälkarna som är hårda och trista. Blanda ättika, socker, salt och vatten.
- Lägg knopparna i en fryspåse, häll på lagen och knyt ihop påsen. Försök få ut så mycket luft som möjligt eftersom knopparna annars flyter upp som små ballonger. Låt stå ett par timmar. Gärna tre.
Lägg ingredienserna till salladen på ett fat. Vänd potatisarna i såsen innan de tar plats på fatet. Strö över några fina sötsyrliga gräslöksknoppar och sätt fram mer sås att ta för sig av vid sidan.
Recept på snabb, enkel majonnäs har du vid länken här och ett recept med sparris hollandaise och stekta gräslöksknoppar finns här. Till dessert föreslår jag en rabarberpaj som slår det mesta. Recept hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer