Rabarberpaj med knäcktäcke

3 maj, 2021
Kategori:
skogtillbord-skogtillbord-rabarberpaj-med-knäcktäcke-maj21-maj21

Det finns saker värda att upprepa. Rabarberpaj med knäcktäcke, alltså vem protesterar!? Välkommen in i köket!

Ingenting växer i år. För kallt och torrt, men trotsig som alltid är min rabarber. Den bubblar upp ur jorden och skyr ingenting på sin väg. Funderar på när jag gödslade den senast. Tror faktiskt aldrig. I år bättrar jag mig, klart att den ska uppmuntras. Min pålitliga odlarmentor säger att det bästa är hönsgödsel tidigt. Och så får det bli. Pajer, kaka, marmelad och chutney mot lite hönsgödsel känns som win-win med fördel åt mig.

Jag gillar verkligen att testa nytt, men vissa saker kommer igen. De är helt enkelt svårslaget bra och Ninis knäckiga rabarberpaj är ett exempel. Skulle jag tveka blir jag påmind. Barnen glömmer inte. Och här kommer den, vår absoluta rabarberfavorit!

Rabarberpaj med knäcktäcke

6 personer

  • 600 g rabarber
  • 2 msk socker
  • ½ msk maizena, majsmjöl

Knäcksmet

  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 ½ dl mandel
  • 2 ½ dl havregryn
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 krm grovkrossad kardemumma
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk bakpulver

Gör såhär

  1. Skala rabarbern och skiva den tunt. Vänd runt bitarna med socker och maizena. Lägg i en form som tål att värmas över glöd. Företrädesvis gjutjärn.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smör, socker, grädde och sirap i en kastrull. Hetta upp och låt småputtra, stillsamt i 5 minuter. Rör inte i kastrullen.
  3. Hacka mandlarna grovt och vänd ner dem i knäckkoket tillsammans med havregryn, vetemjöl, kardemumma, salt och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet och fördela över rabarbern.
  4. Grädda pajen i ugn till fin färg cirka 25 minuter. Servera direkt eller värm pajen en kort stund över glöden innan det är dags att äta. En kula vaniljglass passar fint till.

Vill du ha variation på rabarbermenyn så tipsar jag om en enkel försommarfin rabarberdessert och en snabbgjord fuskcheesecake på rabarbertema. Och den här vaniljdoftande marmeladen! Missa den inte. Allt gott! Hälsar Kat : )

Salladsskörd från naturskafferiet
Valborgsgrill - öppen eld maxar smaken