Pinocchiotårta med blåbär – efter kräftorna

14 augusti, 2021
Kategori:
skogtillbord-pinocchio-blåbär-aug21

Pinocchiotårta med blåbär och lemoncurdgrädde. Väldigt mycket sommar och fantastiskt gott. Perfekt som en värdig avslutning på kräftkalaset. Välkommen in i köket!

Vems tårta? Många markerar tårtrevir och den har namn efter både platser och personer. Pinocchio-, Britta-, Thore-, Glömminge-, Herrgårdstårta och så vidare. Jag ser det som ett bevis på älskad och ovanligt god.

Principen är ett sprött maränglager som gräddats över en sockerkaksbotten. Botten delas, läggs ihop och fylls med något gräddigt och bär. Jag täcker med ytterligare en omgång grädde och bär, medan andra föredrar den marängspröda ytan som topp. Du väljer din favoritväg.

skogtillbord-pinocchio-blåbär-aug21
Pinocchio-, Glömminge- eller Thoretårta kallas tårtan med en mjuk kakbotten täckt med maräng. Här kör jag två lager varvade med lemoncurdgrädde och blåbär.

Tårtan varieras enkelt med val av fyllning och till midsommar gjorde jag en med grädde och jordgubbar. Nu blir det en sensommarvariant med trädgårdsblåbär och grädde blandat med lemon curd. Blåbär och citrus är underbart ihop och eftersom tårtan ska upp på bordet efter kräftorna känns sötsyrligt helt rätt.

Pinocchiotårta med blåbär

  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 ½ dl socker
  • 5 äggulor, vitorna sparas till marängen
  • ¾ dl mjölk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Maräng

  • 5 äggvitor
  • 2 ½ dl socker

Fyll med

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl lemon curd
  • blåbär från skog eller trädgård, minst 1/2 l, helst det dubbla

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 140 grader varmluft, eller 150 grader över- + undervärme.
  2. Vispa ihop smör och socker till en jämn smet. Vispa i äggulorna en och en. Fortsätt vispa i mjölken.
  3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver så att det inte finns några klumpar. Vänd ner i äggsmeten. Bred ut på ett bakplåtspapper på plåt.
  4. Vispa äggvitor och socker tills du har en glänsande smet som bildar toppar när du lyfter upp vispen. Bred blandningen i ett jämnt lager över kaksmeten. Grädda i ugnen 25 – 30 minuter. Låt svalna.
  5. Vispa grädden och vänd varsamt ner lemoncurd. Det gör inget om det blir stråk kvar av oblandad curd. Dela bottnen i två delar. Strax innan servering lägger du ett lager lemoncurdgrädde och blåbär över ena halvan. Lägg på den andra bottenbiten och fortsätt med ett lager curdgrädde och blåbär till på toppen. Servera pronto.

Den här tårtan kan varieras genom att grädden blandas med något annat och bären är fritt valt. Välj och vraka. Tycker du att en blåbärspaj skulle passa bättre så har jag en pärla att rekommendera. Kika här på inlägget med blåbärspaj all inclusive.  Allt gott! Hälsar Kat: )

Paj med vaniljkräm och bär
Rödbets- eller tomatpaj till kräftskivan