Pulled julskinka – en restsuccé
- Kött
- vilt och tamt
Pulled julskinka – ett steg in i framtiden. Nu går vi vidare, men vi lämnar inga rester efter oss. Inget julskinksberg. Det ska ätas upp och jag lovar, ni kommer att älska det! Välkommen i köket!
Skyltarna med billigt, billigt bredvid julens kvarblivna rimmade skinkor börjar dyka upp direkt efter julafton. Slå till, säger jag! Här finns en kulinarisk guldgruva att bryta. Kort datum betyder ingenting. Inget annat än att nu är det dags.
Bakom oss årets största mathelg och framför oss dagar som ska fyllas med måltider. Såklart ska vi samla ihop och äta upp resterna. I min mataffär ligger fortfarande en stor skinkhög, nu märkt med orangea realappar. Rimmat betyder lång hållbarhet och än är det inte för sent.
Tipset är enkelt: Långbaka på låg värme i ugn med massor av kryddor och dra isär till en av alla matvarianterna om går under namnet, ”pulled”. Ni vet de där möra, saftiga bitarna som passar så fint att slå in i bröd med en salsa, något picklat och en god sås. Fredagsmys, fast vilken dag som helst.
Hinner du inte nu så kan skinkan frysas och plockas fram senare. Jag har laddat med flera stycken. Det som händer när skinkan bakas riktigt länge i låg temp och fukt är att bindväven ombildas till gelatin och köttet blir sönderfallande mört. Det är sedan enkelt att dra isär det med ett par gafflar.
Pulled i olika varianter brukar serveras i wrapar och i hamburgerbröd. Tillbehör liknande de vi äter till tacos eller till burgare passar perfekt.
Räkna med att skinkan behöver sammanlagt runt 8 timmar innan den är klar. Först i kallt vatten och sedan i ugnen. Starta på morgonen så sköter sig köttet själv över dagen och är färdigt till middagen Och såhär går det till:
Pulled julskinka
- 1 okokt, rimmad julskinka på 2 – 3 kg
- 2 stora gula lökar, skivade
- 6 vitlöksklyftor, skivade
- 1 burk krossade tomater
- 1 dl chilisås
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk chilipulver
- 2 tsk chipotlepulver
- 1 ½ tsk mald spiskummin
- eventuellt lite socker
(Obs! Inget salt eftersom skinkan är rimmad)
Picklad lök
- 2 rödlökar, tunt skivade
- ½ dl ättika
- ½ dl socker
- 1 dl vatten
Bönsalsa
- 1 burk svarta bönor
- 2 tomater, tärnade
- 2 avokados, tärnade
- 1 vitlöksklyfta, riven
- ½ citron, saften
- 1 msk olivolja
- 1 knippa/kruka koriander, finhackad
- salt
Tillbehör
- liba- pita- eller hamburgerbröd
- tjock yoghurt
- sallatsblad
Gör såhär
- Ta bort nätet från skinkan och lägg den i kallt vatten i en stor kastrull minst ett par timmar. Utan blötläggning finns risk att slutresultatet blir för alltför salt.
- Sätt ugnen på 120 grader. Skär svålen och det mesta av fettlagret från skinkan. Lägg skinkan i en gryta och lägg ner löken. Rör ihop ingredienserna till såsen och häll dem i grytan. Lägg ett lock på grytan och sätt in i ugnen tills köttet är mört. Räkna med 5 – 8 timmar beroende på skinkans storlek. Testa då och då med en gaffel.
- Rör hop lagen till den picklade löken och vispa tills sockret smält. Lägg i löken och ställ kallt.
- Blanda ingredienserna till bönsalsan och smaka av med en aning salt. Låt stå svalt.
- När köttet är mört tar du upp skinkan och drar isär den med ett par gafflar i trådiga bitar. Koka samtidigt ihop såsen som finns i grytan. Mixa den slät. Smaka av och lägg eventuellt till lite chilisås. Sältan räcker säkert. Blanda köttet med såsen.
- Gör wraps, burgare eller fyll pitabröd med blad av sallat, picklad lök, bönsalsa, tjock yoghurt och pulled julskinka.
Och svålen då..den ska skäras bort, men sedan? Nej, den måste inte slängas. Häng ut den som den som fågelmat. De små liven tål salt och behöver fettet när det är kallt. Alternativt kan du äta upp den själv. I förfinad form då förstås. Ta en stund och lyssna på P1 podden Meny där de har ett par program som hyllar fettet. Ett av dem heter ”Späck och ister, mums”, lyssna genom att klicka på länken här. De tar bland annat hand om just grisspäck och gör en delikatess. Allt gott hälsar Kat : )
0 kommentarer