Sallad Nicoise och Caesar med sommarkänsla

4 juni, 2021
skogtillbord-sallad-nicoise-juni21

Sallad Nicoise – plötsligt kan inget vara mer rätt. Det har med värmen att göra. Med solen och sommarkänslan. Välkommen in i köket!

Vi har våra sallader. De som återkommer på sommarschemat och menyer runt hela landet. Recept som följt med från resor och rotat sig sedan länge. Lätta med mycket smak. De märks och sticker ut fast råvarorna egentligen är rätt vardagliga. Hemligheten är dressingarna som ska smaka mycket.

Ett generellt, återkommande tips från kockar är: Krydda mer än du tror. Våga trycka på med smak!

Och det handlar först och främst om de enklaste, vanliga kryddorna. Med sälta och nymald peppar kommer du långt, men specifik karaktär kommer med andra smakgivare.

Sallad Nicoise och Caesarsallad har några viktiga ingredienser gemensamt. Sardeller, ni vet de små inlagda, salta fiskfiléerna som bjuder på en mild sälta och en fyllig umamikaraktär. Inte fiskiga alls.

Båda smaksätts dessutom med dijonsenap och vitlök som steppar upp smakerna rejält. Mitt tips är att vara generös med dressingen och låta den ta plats. Servera extra bredvid om du inte vill dra på rejält redan i salladsskålen.

Innehåller salladen blad av något slag är det viktigt att inte blanda dem med dressing för tidigt. Bladen vissnar snabbt i kontakt med syra så det ska göra i sista minuten.

Sallad Nicoise

4 personer

  • 800 g färsk potatis
  • 4 ägg
  • 200 g haricotsverts
  • 250 g tomater, gärna körsbärs
  • ½ gurka
  • 1 rödlök
  • 2 burkar tonfisk i olja
  • 2 msk kapris
  • oliver

Dressing

  • 4 sardeller
  • 4 kvistar persilja
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • ¾ – 1 msk dijonsenap
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • salt
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Skrapa och koka potatisen i generöst saltat vatten. Låt sedan svalna till ljummet. Koka äggen som gärna får ha aningen lös gula.
  2. Lägg de gröna bönorna i kokande saltat vatten och ge dem en snabb omgång i kastrullen. Frysta eller färska spelar ingen roll. Häll av och lägg i iskallt vatten så behåller de både färg och spänst.
  3. Halvera tomaterna och skär gurkan i bitar. Skala och skär löken i fina, tunna ringar. Låt tonfisken droppa av det mesta av oljan i ett durkslag.
  4. Till dressingen mosar du sardellerna med en gaffel. Hacka persiljan mycket fint. Blanda med olja och vinäger. Rör i dijonsenap och riv i vitlöken. Smaka av med salt och peppar.
  5. Fundera också om du vill tillsätta mer syra eller en skvätt olja till. Här finns utrymme för variation.
  6. Vänd potatisen i dressingen innan du lägger upp ingredienserna på ett fat. Småpotatis får vara hel och större delas. Kapris och oliver strösslar du över. Skeda till sist över resten av dressingen.

En sallad för varma dagar och för utedagar där salladen kan få följa med eller vänta hemma i kylen så det bara är att plocka fram efter en heldag i solen.

Och Caesar!? Vid länken här finns recept på caesardressingen och här har du en idé om en potatissallad på caesartemat. Allt gott! Hälsar Kat : )

Toscasmet - sommarens bästa kaktopping
Violer och picklade gräslöksknoppar till mor