Toscasmet – sommarens bästa kaktopping

9 juni, 2021
Kategori:
skogtillbord-toscasmet-juni21

Toscasmet – ljuvligt kolaknäckigt nöttäcke. Till kakor, pajer, bullar, frukt och bär. Välkommen in i köket!

Topping till en mandelkaka. Där har ni ursprunget. Ni vet Toscarutorna, grundade med mazarinmassa, täckta med mandelkolatäcke. Sedan har den underbara smeten vandrat vidare utanför rutan och det gör den rätt i. Passar verkligen till så mycket.

Jag gör en blandning av ett gediget recept och egen preferens. Själva kolasmeten kommer från en lärobok för konditorer. Den perfekta grundboken med klockrent säkra recept, men sen kunde jag inte låta bli att göra om lite.

Smeten är precis som den ska, men istället för mandelspån vill jag använda hela, lätt saltrostade nötter. Alla sorter jag hittade i gömmorna fick följa med.

På konditorivis kokas smeten till exakt temperatur för att få till rätt knäck sedan efter gräddning.

Toscasmeten passar till mjuka kakor och jag gillar den särskilt i kombo med något syrligt. Till rabarber! Eller vinbärs- och hallonkakor. Perfekt! Bär- eller äppelpaj funkar också. Alternativet är förstås en neutral kaka och bär vid sidan.

Den går också att lägga på bullar och självklart direkt över frukt. Tänk päronhalvor, plommon eller äppelklyftor. Ett bra-att-ha-recept.

Bilden till receptet har en mandel- och rabarberkaka som grund. Receptet har ni vid länken här. Skillnaden här är att jag skivade rabarbern tunt istället för att använda större bitar. Och här kommer själva toscareceptet som är lika bra som enkelt med 4 ingredienser i samma proportioner.

Toscasmet

  • 100 g smör
  • 100 g socker
  • 100 g vispgrädde
  • 100 g honung
  • rostade nötter (eventuellt saltrostade!)

Gör såhär

  1. Blanda ingredienserna. Allt utom nötterna och koka varsamt till en temperatur på 118 grader. En digital ugntermometer funkar fint.
  2. Rör i nötter. Mängden avgör du själv. De kan hackade eller hela. Lätt saltrostade eller inte. Du bestämmer.
  3. Bred toscasmeten exempelvis över en kaka eller paj och baka av i 200 grader cirka 15 minuter.

Är du som jag ett fan av rabarber och knäckiga ytor så tycker jag också att du ska kika på rabarberpajen vid länken här. En försommarhit! Allt gott! Hälsar Kat : )

Min örtagård tar form
Sallad Nicoise och Caesar med sommarkänsla