Min örtagård tar form

11 juni, 2021
skogtillbord-örtagård-juni21

En egen örtagård är inte svårt att fixa. Timjan, rosmarin, dragon, oregano, mynta och salvia. Inte alls för sent. Alla kan bli dina! Välkommen ut på lotten!

Det börjar med att jag verkligen känner behov av att binda ihop en bouquet garni. Ni vet, en kryddbukett som gör grytkoket lika underbart under tiden det puttrar som när det är dags att servera.

De kan innehålla en rad olika örter, men min idé då var purjolök, timjan, rosmarin, lagerblad och persiljestjälkar. Ok, purjo och persilja hade jag, men där tog det slut och så kan man inte ha det.

Sen gick det fort. Jag listade mina mest efterlängtade kryddörter och satte igång. Det här var ett par år sedan och idag börjar det verkligen likna just en örtagård, men redan första året fanns mycket att skörda och den som vill kan sätta igång genast. Det kan göras över en större yta eller i en rejäl kruka. Underbart hur som helst att bryta ett par kvistar timjan eller lägga en dragonkvist i vinäger.

Jag låter rätt många plantor blomma. Det tar energi från bladen under en period, men bin och humlor festar rejält under några veckor. Sedan klipper jag ner plantorna, gödslar lätt och då sätter de fart att producera nya blad igen. Här kommer listan på mina kryddfavoriter att använda i maten.

Min örtagård

Krydd- och citrontimjan: aromatiska och tåliga. Passar till sommarens grill och ugnsrostade rotsaker, späda morötter och rödbetor. Båda sorterna passar fint att torka. Sedan är det bara att krama en liten knastertorr bukett över en gryta. Jag har sått kryddtimjan från frö och här i zon 2 är de fleråriga, frösås sig dessutom om de får chans. Citronvarianten måste köpas som planta eller sticklingförökas. Vid länken här finns beskrivning på hur det går till.

Rosmarin: varje år köper jag ett par plantor eftersom jag aldrig fått dem att övervintra. Rosmarin är en smakmässigt robust rackare. Nästan lite barrig i tonen. Jag älskar den både till grill och ugnsrost och faktiskt till fruktiga smaker. Prova en sallad med grillade klyftor nektarin, getost, lite honung och rosmarin.

Fransk dragon: Fransk! Det är viktigt. Det finns en rysk variant som inte alls har samma smak. Den franska måste införskaffas som planta, men sedan klarar den sig år efter år. Rysk kan frösås, men inte värt tycker i alla fall jag. Dragon gör sig alldeles förträffligt inlagd i vinäger. Packa bladen i ren burk och häll över god vinäger. Underbart i kalla såser, i en kycklinggryta och i bea förstås.

Salvia: Flerårig, med lite knepig smak som kan tämjas med värme. Jag gillar att hetta upp den i smör. Passar till kyckling, fläskkött eller kalv. Underbart också till nykokta rödbetor.

Basilika: En ettåring som kan sås om och om igen sommaren lång. Till pesto såklart, till en sallad med jordgubbar, till gremolata, kalla såser…och så vidare

Oregano: Finns flera sorter och mitt tips är att dra handen genom plantan och dofta på den innan du slår till. Jag har frösått en grekisk variant med underbar doft. En favorit i färsrätter.

Mejram: Lite udda med en rund, mustig, intensiv aningen parfymerad ton som påminner om oregano. Jag har den i en soppa jag gör på gula, torkade ärtor. Blötlägger, kokar, mixar och kryddar.

Lagerblad: Grytor, soppor, stekar och kryddbuketter. Smaken förstärks när den torkar, men bara till en början sedan falnar den.

Kryddfänkål: Kanske mest känd som brödkrydda, men åh i en fisksoppa! Så gott, och du behöver inte vänta på fröet använd de pigga, dilliknande bladen som hackas over soppan. Bra att veta att de blir gigantiska. Förra året var min över 2 meter hög. De kan övervintra, men gör det inte alltid. Frösår sig dock flitigt så det brukar finna gott om plantor att ta av.

Marockansk mynta: Gott till te och underbart i sallad. Är som gjort för gurka och gillar du mat från mellanöstern och asien är det här en måsteört. Varning dock för att den sprider sig snabbt.

Persilja, dill och gräslök: Kryddörter eller grönsaker? Jag använder dem som båda delar. Till allt, varje dag. Flera gånger.

Vill du kika på mer om att lägga in dragon så finns det här. Timjaninfo har du vid länken här och mer om rosmarin finns här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Jordgubbssallad - ovanligt gott
Toscasmet - sommarens bästa kaktopping