Salmorejo – Gazpachons okända syster
Salmorejo – soppan som hyllar den solmogna tomaten. Spansk som gazpachon, men lite mer. Lite tomatigare, matigare och ljuvligt god. Välkommen in i köket!
Från Cordoba i Andalusien – man tänker, oliver, vitt vin, skinka och tomater. Solmogna och perfekta att mixa till en kall soppa. Den lätta, friska, nästan drickvänliga gazpachon har i salmorejon en bastantare släkting. Krämig och mustig. Båda serveras kalla och båda behöver riktigt fina ingredienser. Deras tid är nu.
En salmorejo serveras med hårdkokt hackat ägg. Vi som vant oss vid att smula fetaost över det mesta kan känna tvivel. Ägg? Men faktum är att det fungerar alldeles utmärkt. Sälta kommer till med lufttorkad skinka och kontrast i struktur med bröd stekt i olivolja.
Jag tycker att soppan passar bäst i små portioner, som en förrätt eller som del i en plockmiddag. Det här är en tillåtande rätt och det är dina smaklökar som bestämmer. Mer vinäger? Om du vill. Mindre vitlök? Absolut.
Bäst blir soppan om den mixas helt slät för en krämig konsistens. Jag använde min kannmixer.
Och nu lagar vi mat.
Salmorejo
3 – 4 personer
500 g solmogna tomater
1 vitlöksklyfta
1 skiva vitt bröd
2 – 3 msk olivolja
2 tsk sherryvinäger eller balsam
salt
svartpeppar
Till servering
Hårdkokt, hackat ägg
Lufttorkad skinka
Gott bröd skivor stekta i olivolja
Basilika
- Lägg tomater, vitlök, tärnat bröd, olja och vinäger i en mixer eller beredare. Kör till krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Servera i små skålar med ägg och fint strimlad basilika. Bröd och skinka vid sidan.
Det här är snabbmat, men odlaren vet att äventyret startade med tomatsådden i mars. Lön för mödan kommer nu.
Vill du testa en spansk kall soppa med mer nyskördat ska du kika på gazpachon i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer