Skinklindad laxfilé – vårvinterfest

10 mars, 2023
skogtillbord-lax-skinklindad-mars23

Skinklindad laxfilé med ugnsrostade rödbetor. Den frasiga laxen och skinkans sälta till rödbetssötman. Perfekt! Välkommen in i köket!

Marssol och mer snö än vi haft på flera år. Ingen tvekan om ”att än så är det vinter”. Fortfarande är det förra årets skörd som är basen i maten. I växthuset spirar spenaten som precis har grott, men vi är långt ifrån nyplockad spenat. Därför vänder jag mig till rödbetan.

Ugnsrostad är verkligen så gott. Den aningen karamelliserade ytan och den lite jordiga sötman. Tycker i och för sig att just det jordiga avtar i ugnsvärmen och tillsammans med sältan från lufttorkad skinka är den puts väck.

Lufttorkad skinka är en snackis. Mycket är importerat, men närproducerat kommer mer och mer. Leta och tjata på din handlare. I och för sig så går det finfint att använda bacon istället.

skogtillbord-lax-skinklindad-mars23
Skinklindad laxfilé med ugnsrostade rödbetor – vad kan vara ett bättre sällskap än något mjukt, lite krämigt med smak av pepparrot och senap. Ett potatisstomp blir perfekt.

Vad äter man till detta då? Eftersom jag har en liten dipp med vintermood föreslår jag något rejält. Något med smaker som passar perfekt i sammanhanget, potatis, pepparrot och senap. Stomp får det bli och det receptet finns vid länken här.

Och nu lagar vi mat.

Skinklindad laxfilé med ugnsbakade rödbetor

4 personer

Ugnsrostade rödbetor

6 – 8 rödbetor

en nypa torkad rosmarin

salt

Skinklindad laxfilé

600 – 800 g laxfilé utan skinn

4 skivor lufttorkad skinka eller baconskivor

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetorna i klyftor. Lägg i en ugnsform.
  2. Stöt en nypa rosmarin med lite salt i en mortel. Strö saltet över rödbetorna. Ringla över olivolja och vänd runt. Sätt in i ugnen 20 – 25 minuter. De ska få en fin yta och vara mjuka rakt igenom.
  3. Dela laxen i 4 bitar. Linda skinka eller bacon runt. Hetta upp aningen olja i en panna och stek till fin färg runt om. Ta från värmen och invänta att rödbetorna är klara. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och lägg in laxen på rödbetorna för att den ska bli färdig rakt genom. Räkna med att det tar cirka 5 minuter.
  4. Servera laxen med rödbetor och ett smaksatt potatisstomp.

Tänker du kanske att lax känns helt okej, men jag vill ha något betydligt vårlättare så kan jag tipsa om en citronbakad laxsida i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vegomackor - oväntat gott av nästan ingenting
Gör din egen Salsiccia