Skottshot – energikick i snöglopp
Igår vår – idag!? Tung blötsnö och gråaste grått. Jag mixar ihop en gnallgrön skottshot, sveper den och blundar. Jo, det känns genast bättre. Välkommen in i köket!
Mars i kalendern och vad annat kan man vänta sig. Jag vet allt det där, men ändå…aldrig har den varit så efterlängtad. Mina livlinor står på fönsterbrädan. En rad små lådor och krukor fyllda av skott, mest ärtor.
Skördar och sår ofta, särskilt nu de sista veckorna innan vi faktiskt kan sluta nynna ”..än så är det vinter.” Den tar slut. Till dess funkar skotten som grön sak och som grönsak. Snabbfrästa med salt och ibland lite vitlök. De blir salladsingrediens, pålägg och en del av mina smoothies och shots.
Vill du veta mer om ärtskott, sådd och skörd kan du kika i inlägget här. Och här kommer recept på min skottshot, eller smoothie. Lite beroende på hur stora glas som serveras. Pytteglas = shot och en rejäl dos blir mer smoothie.
Blåbären råkade jag ha från förra årets skörd, men det är lite överkurs.
Vårgrön skottshot
4 små glas
- 1 avokado
- 1 äpple
- 50 g ärtskott
- 30 g spenat, fryst eller färsk
- 125 g ananas, fryst
- 2 dl äppelmust
- vatten
Topping
- Eventuellt lite frysta amerikanska blåbär
Gör såhär
- Halvera avokadon, ta ut kärnan och gröp ur. Halvera äpplet och skär bort kärnhuset.
- Lägg alla ingredienserna utom vattnet i en blender. Mixa helt slät. Justera konsistensen med kallt vatten. Häll upp och lägg eventuellt i några blåbär.
Om du vill veta mer om hur ärtskotten kan användas i maten så kan du kika på ärtrisotton vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer