Sommarlax – stekt och inlagd

26 juli, 2019
Kategori:
skogtillbord-lax-inlagd-juli19

Årets sommarhit på matbordet är lax, inkokt lax. Överallt syns recept på husmansklassikern. Lätt att äta, lätt att tillaga. Men jag gör den med en twist ni inte får missa. En variant på sommarlax som passar alla. Stekt och inlagd. Välkommen in i köket!

Min sommarlax är som en kombination av inkokt lax och stekt inlagd strömming. En rätt att ha på lut ett par dagar i kylen. Funkar att servera i alla sammanhang, som brygglunch med tårna vispande i vattenytan eller på finare kalas. Och ah, som kvällsmacka på lättrostat knäcke. Kanske det bästa!

Principen är enkel. Laxen ska vara färsk och lagen ska vara lite kraftigare än den som vanligen används till inkokt lax. Det här är smaker vi känner igen. De tillhör det svenska köket. Friskt sörsyrliga, och det är smaker som passar de flesta, också de som är lite yngre. Eller mycket yngre. En barnvänlig rätt skulle man kunna säga.

Hemligheten är den stekta ytan. Den ger fin smak och kommer med snyggpoäng. Inläggningen är för smak och konsistens, inget för konservering. Laxen håller i kyl några dagar.

skogtillbord-lax-inlagd-juli19
Sommarlax! Stekt och inlagd. Smaker från det svenska köket, men med en liten twist som gör att det här är en rätt för alla!

Själva lagen är en variant på 1-2-3-lagen. Ni vet: en del ättika (12%), två delar socker och tre delar vatten. Den kan användas till allt möjligt, men är tanken inte att lagen ska ha någon konserverande effekt så kan man leka lite med proportionerna.

Till min lax vill jag ha en lag som inte är fullt så söt som originalet. Därför blandar jag en 1-1-3- lag. Lika delar syra och socker och så tre delar vatten på det. Dessutom har jag bytt lite av ättikan mot syran från citron. Klassisk nordiska smaker kommer också i själva kryddningen: nejlika, kryddpeppar, lagerblad känner vi igen. Lök förstås och dill, både blad- och kronor.

Till laxen blir det färskpotatis, små fina morötter, nyspritade ärtor och annat gott från trädgården. En klick majonnäs ska vi ha. Hemmagjord! Du gör den på 15 sekunder och allt om det finns i inlägget här.

Nog om detta nu tar vi itu med laxen.

Sommarlax – stekt och inlagd

6 bitar

  • 1 kg laxfilé

Lag

  • 1 röd lök, tunt skivad
  • 1 morot, tunt skivad
  • ett par dillkronor
  • dillstjälkar
  • 1 ½ dl ättika (12 %)
  • 2 dl socker
  • 6 dl vatten
  • 1 lagerblad
  • 4 kryddnejlikor
  • 3 kryddpepparkorn
  • 8 vitpepparkorn
  • ½ citron, saften

Gör såhär

  1. Dela laxen i sex bitar. Salta och stek till fin färg. De ska bara vara nätt och jämnt genomstekta. Lägg i en form tillsammans med skivad lök, morot och dill.
  2. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor. Häll den heta lagen över laxen och pressa i citronsaften. Ställ i kyl minst tre timmar, gärna längre.
  3. Servera laxen med färsk potatis och nykokta nyskördade grönsaker. Dill! Och majonnäs!

Ni måste verkligen prova! Är du en laxälskare så tycker jag du ska kika på inlägget med rökt lax och galet god äggkräm som finns vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vinbärsgömmor - Selmas favoritkaka
Ostkräm till rostade morötter