Timjan och dragon till gömmorna
Timjan och dragon – två kära kökskamrater. Att klippa färska, men också att spara till sen. Det är skördetider. Välkommen in i köket!
Än är det knappt sommar. Och skillnaderna över landet är stora, men här hos mig i Söderköping är det dags att göra första skörden som ska sparas för senare bruk. Örtkryddorna prunkar.
Färska örtkryddor är en sak – tillvaratagna en annan. Smaken skiljer och vissa får nästan mer, eller en annan karaktär när de tas om hand. Två av mina absoluta favoriter att ha i gömmorna är timjan och dragon.
Båda får nya smaktoner och de är flitigt använda. Det kan kännas tidigt att skörda, men det är nu, innan de blommar som smaken är allra bäst. I första hand gäller det dragon. Fransk dragon, det är viktigt. Den ryska, större yvigare har inte alls samma smak.
Blir det varmt och torrt blommar dragon rätt snart och förlorar en hel del av sin arom. Den som allra bäst kommer till sin rätt tillsammans med vinäger. Antingen med ett par kvistar i en flaska eller åh ännu hellre som esdragon där en burk packas tätt med blad som täcks med vinäger. En smakmässig skatt.
Klicka på länken och lär dig allt om hur det går till. Vill du veta hur den sedan kan användas kan du kolla på inlägget om bearnaisemajonnäs här, eller det om kycklingbröst i dragonsås här. Så gott!
Och så har vi timjan. En av kryddörterna som är så fin torkad. Den behåller aromen som blir ännu lite intensivare än hos färska kvistar och jag har ett bra tips. Jag torkar i mindre buketter. De kan läggas hela i en gryta, eller kramas lätt över olika rätter. Fraset när man trycker örterna i handen, doften och de små bladen som regnar ner och sätter smak. Ljuvligt!
Timjanskörden kan du vänta lite med om du vill. Ta dem nu, eller precis när blommorna slår ut. Du kan också klippa ner dem efter blomning och invänta nya skott att ta på sensommaren. Mer om timjan, förökning och annat kan du läsa här. Hur den används? Ett ärtsoppeinlägg har du här och en mustig köttfärsgryta har du här.
Timjan passar också fint att smaksätta en vinäger med. Några kvistar i en flaska, sen är det klart.
Mer om hela min örtodling finns i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer