Vegomackor – oväntat gott av nästan ingenting
Vegomackor – en hel måltid på en bit bröd. Kylskåpsrensare med finess, men viktigast är ändå smaken. Välkommen in i köket!
Vegomackor har seglat upp som en ny favorit. Matiga mackor ihopplockade av det som i princip alltid finns till hands. En burk bönor i skafferiet, frysta ärtor, ett par ägg eller några morötter. Ingredienser som var för sig känns rätt intetsägande, men som döljer stora möjligheter. Vi startar med några macktips.
Vegomackor – Några tips
- Aningen torrt bröd går fint att använda till matiga mackor. Rosta eller pensla skivorna med olja och lägg någon minut i het stekpanna för att väcka det till liv igen.
- Mackan är en perfekt kylskåpsrensare. Ett par skivor av något strimlas och räcker till fyra personer istället för en. Några kalla potatisar blir grunden till en hel måltid. En liten ostkant kan rivas som smaksättning. Väck din inre matkreatör!
- Ett litet smaksting gör underverk. Pepparrot, senap eller peppriga groddar. Leta upp en ingrediens som piggar upp och sätter fart på smaklökarna.
- Kontrast är knepet för en lyckad smörgås. Tänk något knaprigt till det mjuka. Smakrikt till det milda. Grönt och fräscht bredvid det tillagade.
Och nu lagar vi mat.
Paprikamacka med bönkräm
4 personer
4 skivor surdegsbröd
2 msk ajvar relish
1 paprika, tunt skivad
solrosskott
1 ½ msk rostade solrosfrön
50 g salladsost eller liknande
Bönkräm
1 burk vita bönor
½ – ¾ dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
½ tsk salt
- Rosta brödskivorna och bred dem med ajvar relish. Lägg på paprikaskivor, solrosskott och rostade solrosfrön. Bryt eller smula över osten.
- Häll av och skölj bönorna. Mixa till en slät kräm tillsammans med olja, vitlök, citron och salt. Lägg en rejäl sked på varje skiva bröd.
Ärtig potatismacka med äggmajonnäs
4 personer
4 skivor danskt rågbröd
ärtröra, se separat recept där det finns alternativ med rödbeta eller morot
4 potatisar, kokta, kalla, skivade
1 dl majonnäs
2 ägg, hårdkokta, hackade
2 msk purjolök eller annan lök, fint skuren
ärtskott
kryddkrasse
- Bred det mörka brödet med ärtröran. Lägg potatiskivorna över.
- Blanda majonnäsen med ägghack och lök. Lägg en generös sked på varje smörgås. Toppa med ärtskott och kryddkrasse.
Grön, orange eller röd röra
1 dl gröna ärtor, eller 1 morot, eller 1 rödbeta
2 msk solroskärnor
1 msk rapsolja
1 liten vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
salt
- Väljer du ärtor räcker det med att tina. Koka morot eller rödbeta mjuk. Mixa vald grönsak med övriga ingredienser till en bredbar röra.
Till dig som tänker macka ja tack, men jag vill ha lyx finns alternativ. Kolla min Bookmakertoast vid länken här eller räkmackan i det här inlägget. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer