Perfekt biff på nyårsmenyn

28 december, 2016
nyårsbiff

Nyår och jag har helstekt biff på menyn. Målet är den perfekt tillagade köttbiten. Men hur gör man? Mitt bästa tips är definitivt att pricka in rätt innertemperatur. Här får du veta allt du behöver för att nå ett lyckat resultat. Välkommen in i köket!

Ja, det blir kött på nyårsmenyn. Valt med omsorg för att tillagas med respekt. Jag har tillgång till fin älgbiff, men en hängmörad bit nötbiff går precis lika bra. Allra helst från ett djur som fötts upp med respekt och omsorg.

Och vi fortsätter på den linjen in i köket. Kött ska tillagas med noggrannhet och omtanke. Just biff tillhör de värmekänsliga köttdetaljerna. På bara en kort stund kan den allra finaste bit förvandlas till hårdtuggad skosula.

Och resultatet är till stor del en temperaturfråga. Det gäller inte allt kött. Vissa bitar mår bäst av att puttra i timmar men en överstekt biff är bortom räddning och skillnaden mellan perfekt och medioker kan vara en fråga om minuter.

nyårsbff
Skänk köttet omsorg för att få ett fantastiskt resultat. Rätt innertemperatur är en av de allra viktigaste ingredienserna för en perfekt biff.

Kött som utsätts för värme drar ihop sig och den processen startar redan vid 50 grader. Går tempen upp ytterligare börjar vätska pressas ut och köttet ändrar färg från rött till rosa till grått. Vid 75 grader är det hårt och jämngrått.

Och den perfekta temperaturen, vilken är den då? Olika för olika personer, men om vi utgår från begreppen blodigt, medium och välstekt ser det ut såhär:

Blodigt  45-50 grader

Blodigt/medium   50-54

Medium  54-58

Medium/välstekt   58-65

Välstekt      65-72

När jag lagar mat till många brukar jag välja en säker linje och köra på 57 grader. Köttet är rosa utan någon rå känsla. Det är en temperatur som passar många.

I receptet får du en hel del tips som visar vägen fram till en perfekt biff. Och såhär går det till:

Nyårsbiff med smör på citron och ugnsrostad vitlök (4 pers)

  • 800 g älg-eller nötbiff
  • salt
  • svartpeppar

Kryddsmör

  • 125 g smör
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • 1 kvist färsk rosmarin, el ½ tsk torkad
  • salt
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Ta ut köttet från kylen en timme före tillagning.
  2. Sätt ugnen på 90 -100 grader. Torka av köttytan noga. Salta och peppra lätt runtom och stek i panna till fin färg. Sätt spetsen på en termometer mitt i den tjockaste delen. Lägg i form och ställ in i ugnen. Köttet är färdigt att tas ut när termometern visar 56 grader.
  3. Ta fram smöret. Lägg in vitlöksklyftorna bredvid köttet. Räkna med att de blir mjuka på 30 min.
  4. Tvätta citronen noga. Riv skalet av halva. Bara den yttersta gula hinnan. Halvera citronen och stek den med snittytan ner i pannan tills den får fin färg och koncentrerad smak.
  5. Ta ut de mjuka vitlöksklyftorna och låt de svalna. Finhacka färsk rosmarin.
  6. Tryck ur det mjuka innehållet i vitlöksklyftorna med en gaffel och blanda med smör, citroncest och rosmarin. Pressa i ett lite citron och smaka av med salt och peppar.
  7. Låt köttet vila 15 minuter innan du skär upp det i generösa skivor. Servera med smöret, ugnsrostad potatis och enkel grönsallad.

 

Jag har haft några inlägg om passande potatis här på bloggen. Klicka på den blå länken så hittar du ett om frasig ugnsrostad potatis. Eller varför inte satsa på en klassiker! Här har du ett inlägg om Hasselbackspotatis.

Biffen är tänkt som en del i en nyårsmeny. Till förrätt är planen att servera en bit västerbottenspaj med löjrom. Är du nyfiken så finns receptet till den vid den blå länken här. Och i morgon satsar vi på en underbar dessertavslutning. Den vill du inte missa!

Har du frågor eller egna idéer att dela inför festhelgen så är det bara att skriva en kommentar. Jag finns här och svarar direkt. Hälsar Kat : )

Nyårssnacks-surprise
Vegetarisk nyårsmeny