Crab roll – nyårsnattamat

30 december, 2017
skogtillbord-crabroll-dec17

Nyårsklockor, sprakande fyrverkerier och det där suget efter något litet att äta. Precis i detta ögonblick är den hel rätt och fullkomligt perfekt. Trenden med mackan som är en total och galen blandning av fastfood och finmat. Välkommen in i köket!

Valet av skaldjur varierar. Ofta ser man mackan under rubriken ”Lobster roll” men krabba är också vanligt eller varför inte göra den på räkor?! Jag säger, välj det som passar dig bäst. Principen är densamma. Det handlar om fina skaldjur i ett korvbröd. Just precis så, fin- och fulmat i samma tugga.

Eller det beror på hur man ser det och hur man gör det för det kan verkligen bli en alldeles fantastisk nyårsmacka. Brödet ska vara av typen brioche. Vill du baka själv så finns recept i inlägget vid länken här.

Majonnäsen kan köpas färdig eller…just det, göras hemma i köket. Jag lovar dig att det inte tar mer än allra högst 30 sek. Receptet hittar du vid länken här.

Sedan handlar det om att tärna fint och om att ta hand om skaldjuren förstås. Och som sagt välj som du vill efter egen smak. Krabba, hummer eller räkor. Jag tackar inte nej till någon av dem. Och såhär går det till:

Crab roll (eller hummer, eller räkor)

4 personer

  • 600 g hel krabba, eller hummer, eller räkor
  • 2 msk majonnäs
  • ett par stänk tabasco
  • 2 msk tärnad gurka
  • 1 msk fint skuren stjälkselleri
  • 1 msk finskuren dill
  • 1 msk finhackad gräslök
  • sallat
  • 4 korv- eller hamburgerbröd av briochetyp

Gör såhär

  1. Dela krabban, krossa klorna och ta tillvara på kött och ätbara delar. Räkna med att ungefär trettio procent av vikten försvinner i spill. Väljer du hummer eller räkor så gäller samma sak.
  2. Blanda majonnäsen med tabasco. Rör varsamt ihop med den mycket fint tärnade gurkan, riktigt finskuren selleri, dill och gräs- eller salladslök. Krabba eller andra skaldjur blandas i som sista ingrediens. Smaka av och lägg eventuellt till lite mer majonnäs.
  3. Rosta bröden gyllenbruna eller vänd dem hastigt i en het grillpanna.
  4. Fyll bröden med sallat och krabbröran. Servera direkt.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Räkfrossa - asiatisk räksallad
Nyårsdessert - easy peasy!