Äpplets dag – alla dagar
Äpplets dag. Det är väl varje dag. Särskilt nu när säsongen peakar. Och till dig som tänker äpple i kombinationen fruktigt, syrligt och krasande friskt säger jag grattis. Du har greppat en hel del av äpplets fördelar men kanske också missat något. Jag kikar på fler av äpplets möjligheter och delar massor med recept. Välkommen in i köket!
Äpple i maten. De flesta säger ja till äppeldesserterna. Doften av kanel, kardemumma och socker är förförande ljuvlig. Men jag använder ofta äpple till helt andra rätter. Som en del av maten helt enkelt, till kött, fisk och i vegetariska kreationer.
Som alla matlagare letar jag efter balans mellan smakerna. Sälta behöver sällskap av syra och ofta av en viss sötma för att det ska bli rätt. Börjar man tänka efter så är det inte alls särskilt ovanligt. Ett uns socker, en liten klick gelé eller sylt, en sked honung, lite vinäger eller varför inte en bit äpple.
När jag går igenom mina recept här på bloggen ser jag att äpple som ingrediens återkommer ofta och recepten är många. Därför kommer några repriser för den som är äppelnyfiken. Under varje bildgalleri finns länkar till recepten.
En kantarell-, äpple- och rotfruktspytt hittar du här.
Rostade klyftor av äpple och rotfrukter till stek finns under inlägget här.
Nötcrunch och äppelfräs finns i inlägget här.
En höstig skördesallad med bland annat tunna äppelskivor har du här.
Mer äpple i maten – några idéer att testa
- Prova att skiva äpple tunt som en av ingredienserna i en sallad.
- Viltkött trivs tillsammans med äpple. Testa ihop med älg, rådjur eller vildsvin. Tänk färskt, eller äpple i förädlad form som must eller calvados.
- Tunt skivat eller tärnat äpple kan verkligen höja en kall sås. Tjock yoghurt eller crème fraiche och lite majonnäs är en bra grund och riv gärna lite vitlök i såsen.
- Brukar du ugnsrosta grönsaker? Prova att lägga klyftor av äpple vid sidan av potatis och andra rotfrukter.
- Äpple och fläskkött är fantastiskt fint ihop. Testa att lägga äppelklyftor runt en karré som ska ugnsrostas.
- Äpple, kål, lök och rotselleri! Klockrent! Stek hastigt och servera till en kotlett.
- Hettan i chili och curry. är finfint äppelsällskap Varför inte koka en chutney att servera risrätter av olika slag.
- Äpple, socker, smör och kanel. Ja, ni fattar.
- Rökt fläsk mår bra av lite äppelsällskap. Testa i pytt eller sallad.
- Tunna skivor eller strimlor av äpple i en coleslaw ger rätta syran och sötman.
Vilka smaker passar egentligen till älgköttet? Jag har en hel lista och äpplet är med förstås. Vill du veta mer så klicka på den blå länken här.
Rådjuret får äppelsällskap. Hela receptet finns vid länken här
Äppelpaj. En lättgjord favorit hittar du här.
Coleslaw är en klassiker som får lite äppelsällskap i mitt recept här.
Äpple i kalla såser är friskt och fantastiskt gott till exempel tillsammans med rödbetsgravad lax. Receptet hittar du här.
Vill du själv dela en äppelidé så går det alldeles utmärkt genom att skriva en kommentar. Och du vet väl att du alltid är välkommen att prata mat eller att ställa frågor. Kommentarsfältet är ditt! Jag finns här och svarar direkt. Hälsar Kat : )
0 kommentarer