Ärtskott – så odlar du på fönsterbrädan

14 februari, 2018
skogtillbord-ärtskott-feb18

Ögon känsliga för grönt. Ute är så vitt, grått och brunt, men härinne på fönsterbrädan grönskar det. Flera stora krukor med täta mattor av ärtskott. Inget knussel, jag vill skörda rejält. Vill du veta hur det går till? Välkommen in i köket!

Den som inte testat kan känna sig skeptisk. Vad är meningen? Blir det verkligen någon skörd att tala om och är det alls gott?

Det här är den enklaste odling man kan tänka sig och skörden beror förstås på sådden. Småodlingar är inget för mig och skälet är att ärtskott verkligen är alldeles utsökt gott. De plastförpackade i affär är en blek skugga av dem som jag själv klipper av härhemma.

Ärtskott har en söt krispighet som ska tas tillvara omedelbart. Förvarade längre tid, nej inte alls lika bra. Och varför köpa när det är så vansinnigt enkelt att odla egna. I konceptet ingår då, förutom själva måltiden, den gröna glädjen i fönstret.

skogtillbord-ärtskott-feb18
Efter första skörden väntar en till. Klipp skotten så att det finns ett par ögon kvar på stjälken i krukan. redan efter ett par dagar börjar en ny omgång skott växa ut från samma ärtsådd, men sedan är det stopp och dags att så nytt. Men du har förstås redan en ny omgång som gror på fönsterbrädan.
skogtillbord-ärtskott-feb18
Snön ligger vit på taken, men på fönsterbrädan är det skördetider. Jag har alltid flera rejäla krukor igång samtidigt. Ingen större vits med bara några små skott om det är mat man vill ha. Jag vill fylla en hel stekpanna! Och en till!

Ärtskott – så gör du

  1. Jag kör på vanliga gula ärtor och oftast vida krukor, för att jag tycker det är fint, med lägre tråg fungerar perfekt. De behöver ju egentligen inget jorddjup att tala om. Några centimeter räcker. Sådden ska vara riktigt tät, ärtorna ska verkligen täcka jordytan så du får försöka räkna ut ungefär hur mycket som går åt.
  2. Jag blötlägger ärtorna ett par timmar för att snabba på processen. Sedan fyller jag krukan eller tråget med jord, täcker ytan med ärtorna och lägger ett tunt lager jord över. De gror fint utan jord i ett lager ovanpå, men jag tycker att den andra skörden blir bättre om de verkligen är jordade.
  3. Ställ ljust och håll fuktigt men inte blött. Om andra växter ogillar värme underifrån så är det ärtskottens favoritmiljö. Gärna element under alltså.
  4. Vänta inte för länge med skörden. Allra godast är skotten när de är 6-7 centimeter. Sedan finns risk att de blir trådiga. Skördar du rätt så kommer ärtorna ge ytterligare en skörd. Se till att lämna ett par små ögon på stjälkarna i krukan så kommer de snart att skjuta en ny omgång skott.
skogtillbord-ärtskott-feb18
Vänta inte för länge med skörden. Det är lätt att låta sig förföras av den spirande grönska och låta den stå, men godast är dina ärtskott riktigt späda.

Och vad har man dem till? Enklast är att äta dem direkt. Klipp en liten rugge att ha på mackan eller i salladen. De smakar mild, söt, krispig, ärta.

Jag klipper ofta en knippa till dagens gröna smoothie och mixar med grönkål, spenat, äpple, avodado, ingefära och äppelmust.

Favoriten är nog i alla fall att smörsteka, med eller utan vitlök. Då passar de till samma saker som smörstekt spenat. I pasta, blandat i ris eller i potatismos. En driva på stekt fisk eller till omeletten. Har jag bråttom kan det bli snabblunch på smörstekta ärtskott och stekt ägg på en macka. Enkelt och alldeles underbart!

Det finns fler frön värda att odla som skott för vinterskörd. Är du nyfiken så kolla på inlägget här.

Groddar är en variant, enkelt och mycket gott. Inlägg för groddintresserade finns här. Hälsar Kat : )

Underverk med en näve riven ost
Hacka lök - liten skola